„Părăsirea Uniunii Europene ne-a dat ocazia unică de a ne restabili identitatea națională și de a ne trasa un nou drum în lume”, a precizat într-un comunicat ministrul britanic de Interne, Priti Patel.

„Revenind la designul emblematic (…) pașaportul britanic va fi din nou legat de identitatea noastră națională și abia aștept să călătoresc cu el”, a adăugat Patel, citată de Le Monde.

Noul pașaport va fi de asemenea mai „verde”, a precizat ministrul, amprenta de carbon legată de producerea sa fiind redusă la zero. Este și mai sigur, grație utilizării tehnologiilor inovante.

Însă partizanii Brexit au primit o lovitură: grupul francez Gemalto a primit contractul (11 ani) pentru realizarea noilor pașapoarte, în valoare de 260 de milioane de lire sterline (311 milioane de euro), în defavoarea concurentului britanic De La Rue (care a informat că a trebuit să-și licențieze 170 de salariați).

În plus, noul pașaport va fi fabricat într-o țară din Uniunea Europeană, Polonia, unde Gemalto are o uzină la Tczew.

Ceea ce a declanșat o serie de ironii pe rețelele de socializare: noua identitate britanică este imprimată de „instalatorul polonez” și concepută în Franța rivală.