Evenimentul Zilei > EVZ Special > Irina Radu, președinte director general al Televiziunii Române Șefa postului public face dezvăluiri: reorganizarea și Eurovisionul, printre proiectele TVR. „Eliberarea unor bani plătiți degeaba pe anumite salarii va permite pași importanți”
Irina Radu, președinte director general al Televiziunii Române Șefa postului public face dezvăluiri: reorganizarea și Eurovisionul, printre proiectele TVR. „Eliberarea unor bani plătiți degeaba pe anumite salarii va permite pași importanți”

Irina Radu, președinte director general al Televiziunii Române Șefa postului public face dezvăluiri: reorganizarea și Eurovisionul, printre proiectele TVR. „Eliberarea unor bani plătiți degeaba pe anumite salarii va permite pași importanți”

Postul public este aproape în comă, dar Irina Radu, șefa venită de câteva luni la conducerea TVR, spune că va lua măsuri drastice, cu speranța că va găsi soluții de redresare.

 Nu mai sunt bani de programe, iar rating-ul e aproape inexistent, TVR se încăpățânează însă să trăiască și chiar să scape de cei pe care îi plătește degeaba. Surpriza postului public: ne întoarcem la Eurovision!

– EVZ: Când va fi gata grila de toamnă şi ce noutăţi pregăteşte TVR?

Irina Radu: Grila de toamnă este gata; de câţiva ani încoace ne tot plângem că e o grilă din sărăcie; acum – după ce am trecut prin momentul în care era să ne blocăm – nu mai spunem nimic; trebuie să lucrăm cât mai bine cu ce avem, până ni se va decide soarta la nivel parlamentar şi guvernamental. Noutăţile vizează mai ales ideea de a face ordine pe canale, toate canalele şi toate teritorialele făceau de toate; o strategie greşită, la care s-a ajuns că să aibă toată lumea de lucru. TVR1 mai face câţiva paşi importanţi spre a deveni canal de actualitate şi informaţie; TVR2 rămâne un puzzle generalist; TVR3 se orientează spre Cultural şi Regional; până spre după-amiază vom difuza emisiuni realizate de teritoriale, iar seara emisiuni culturale realizate în ţară sau în Bucureşti.

– Cum este audiența?

– Ratingul nu va creşte fabulos acum. Ratingul creşte când investeşti. Reorganizarea şi eliberarea unor bani plătiţi degeaba pe anumite salarii va permite paşi importanţi. Avem patru luni de când TVR are şi Consiliu de Administraţie şi preşedinte. Sigur că încă nu ne-am pus de acord cu toate aspectele, dar vom avea ajutoare mai învăţate decât noi – EBU ne va susţine cu consultanţă gratuită, cu specialişti de cel mai înalt nivel, aşa că poate asta ne va ajuta să depăşim cearta de nivel jos sau interesele personale sau politice.

– Se poate întineri publicul?

– Publicul va întineri dacă folosim stilul în care percepe el mesajul. Nu vom avea fete dezbrăcate – o fi bine, o fi rău? – dar trebuie să aducem oameni tineri, proaspeţi. Ce-ar fi să vreau şi eu înapoi la ştiri după 20 de ani şi 20 de kg? Oamenii din TVR trebuie să înţeleagă că munca de televiziune este pentru ceilalţi – indiferent de ce le place, sau le convine lor. Am fost bucuroasă că lumea a urmărit Media Music Awards. Nu am mai avut atâţia telespectatori pe comercial de când a plecat Dragoş Pătraru.

– Mergem la Eurovision?

– Deşi nu s-a putut ţine ultima şedinţa de C.A., în care s-ar fi aprobat (cred) participarea la Eurovision, nu am vrut să pierdem înscrierea şi da, ne-am înscris; cu marja că putem să ne retragem fără penalităţi până pe 10 octombrie. Personal, aş vrea că EBU să ne garanteze că, indiferent de ce ne aşteaptă (pentru că nu ştim), dacă plătim la zi taxele de concurs, să fim lăsaţi să participăm. Anul acesta a fost prima dată când eram cu totul plătit la zi şi neau eliminat; nu trebuie să se repete asta

Au refuzat TVR… că n-are bani

După Emma Zeicescu și Raluca Arvat, se aude că și alte vedete se vor alătura televiziunii publice. În ceea ce privește divertismentul, șefa TVR spune că: „Pregătim şi un sondaj de opinie şi focus grupuri care să ne arate cine suntem – nu cine crede fiecare dintre noi că este. Cu asta a pierdut TVR, auto-păcălindu-se. Vreau să vă spun ceva interesant: am avut discuţii cu diferite vedete, moderatori şi se petrece un fenomen de analizat; cei contactaţi pentru publicistică ne-au cerut să revenim după alegeri, iar cei din divertisment – când o să avem mai mulţi bani. Este în regulă, dar şi noi trebuie să ştim cine vrea cu adevărat să ajute la reconstrucţia TVR. Aici e ca şi în prietenie: la petrecere vine toată lumea, la necaz e mai greu”.Dintre numele consacrate va lipsi Andreea Marin (foto). „Nu am cum să mă ocup de vreo emisiune în această toamnă, fiindcă am un proiect ce presupune multe deplasări în străinătate. Am însă o relație foarte bună cu TVR și, când programul se va elibera, sunt interesată să colaborez”, a spus ea pentru EVZ.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: