Evenimentul Zilei > International > Ireal! Reacții în presa iraniană după atacul asupra lui Salman Rushdie: „Mâna celui care a sfâşiat gâtul duşmanului lui Dumnezeu trebuie sărutată”
Ireal! Reacții în presa iraniană după atacul asupra lui Salman Rushdie: „Mâna celui care a sfâşiat gâtul duşmanului lui Dumnezeu trebuie sărutată”

Ireal! Reacții în presa iraniană după atacul asupra lui Salman Rushdie: „Mâna celui care a sfâşiat gâtul duşmanului lui Dumnezeu trebuie sărutată”

Mai multe ziare iraniene ultraconservatoare l-au lăudat sâmbătă pe cel care l-a atacat şi l-a rănit grav pe scriitorul Salman Rushdie. Cel din urmă este autorul romanului „Versetele satanice”, operă care a atras ameninţări cu moartea din partea Iranului încă din 1989.

Nu a existat încă o reacţie oficială în Iran la atacul asupra lui Rushdie, care a fost înjunghiat în gât şi în piept vineri, în timp ce se afla pe scenă la o conferinţă în statul New York.

Cu toate acestea, ziarul extremist Kayhan, al cărui redactor-şef este numit de liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a scris: „De o mie de ori bravo … persoanei curajoase care l-a atacat pe apostatul şi maleficul Salman Rushdie la New York”, adăugând: „Mâna celui care a sfâşiat gâtul duşmanului lui Dumnezeu trebuie sărutată”.

Liderul revoluţiei islamice iraniene din 1979, regretatul Ayatollah Ruhollah Khomeini, a emis în 1989 o fatwa, sau un edict religios, prin care le cerea musulmanilor din întreaga lume să îl ucidă pe autorul de origine indiană după ce cartea sa a fost condamnată ca fiind blasfematoare, obligându-l pe acesta să se ascundă ani de zile, conform Reuters. O organizaţie religioasă iraniană bogată a oferit o recompensă de 2,7 milioane de dolari pentru oricine ar fi pus în aplicare fatwa lui Khomeini. Aceasta a majorat suma la 3,3 milioane de dolari în 2012.

Titlul ziarului Vatan Emrooz suna astfel „Cuţitul în gâtul lui Salman Rushdie”. Cotidianul Khorasan a titrat: „Satana în drum spre iad”. Poliţia din New York l-a identificat pe suspect ca fiind Hadi Matar, un bărbat de 24 de ani din Fairview, New Jersey, care cumpărase un bilet de intrare la evenimentul de la Chautauqua Institution. Nu a fost stabilit încă motivul pentru atac.

Salman Rushdie este conectat la ventilator și nu poate vorbi

Vineri, scriitorul a fost atacat în timp ce se afla pe o scenă din New York, conform presei internaționale. Salman Rushdie a fost transportat de urgență la spital.

Din păcate, agentul lui Salman Rushdie a declarat că „veștile nu sunt bune” după ce autorul a fost înjunghiat la un eveniment în statul New York, informează BBC.

„Salman își va pierde probabil un ochi, nervii din braț i-au fost secționați, iar ficatul i-a fost afectat”, a declarat agentul său.

(Mediafax)