O greșeală tactică care îl pune într-o situație dificilă pe Donald Trump și răscolește foarte mult America a condus la declanșarea unui „război al lumilor”, lumea veche, reprezentată de Iran, contra lumii noi, reprezentată de SUA, susține Cozmin Gușă.

Consultantul politic a făcut o analiză a situației tensionate din Orientul Mijlociu la Realitatea NET și a apreciat că „de fapt, este un război mondializat, cu actori activi și pasivi”.

„Așa cum comentăm și vineri, în ziua uciderii generalului iranian, războiul s-a instalat. S-a instalat încă de atunci. Speculațiile care se fac, că este un război SUA – Iran, că este un război regional, nu sunt corecte. Războiul, de fapt, este mondializat și are actori activi și actori pasivi.

În mod evident, mișcările Iranului sunt supravegheate cu atenție de către cei care încă susțin Iranul și există acolo o coaliție destul de bine desenată, informală, într-adevăr, din care nu lipsește nici Rusia și mai ales China. Pe de altă parte, aliații SUA sunt la rândul lor îngrijorați pentru că, nefiind consultați, nu pot să facă parte dintr-un joc care nu se implică și pe ei, iar aici mă refer în primul rând la UE, că să nu vorbesc despre aliații SUA din Orientul Mijlociu.
Deci, situația este gravisima și, repet, totul a pornit de la o greșeală tactică pe care Donald Trump a făcut-o la sfatul cuiva. Această greșeală tactică îl pune într-o situație dificilă pe Donald Trump și răscolește foarte mult America. Este, de fapt, un război al lumilor. Este lumea veche, reprezentată de Iran, contra lumii noi, reprezentată de SUA”, a explicat Cozmin Gușă la Realitatea Plus.

Un conflict care nu se va sfârși ușor

Consultantul politic a precizat, apoi, că „trebuie sa ne gandim si la aspectele istorice si culturale”.

„În Iran, fără să jignesc pe nimeni, domină fanatismul și, sigur, predomină istoria. În baza acestor caracteristici, acolo totul se judecă altfel decât în lumea noastră, pentru că sunt guvernați de alte convingeri, de altă religie, pe care doar foarte puțini dintre cei din lumea noastră pot să le înțeleagă. Și atunci și mișcările lor vor fi diferite, nu conform unei logici pe care cei din lumea noastră ar consideră-o corectă.

Pe de altă parte, în lumea nouă, este vorba despre foarte multă ambiție, ceea ce îl caracterizează pe Trump. Sigur, de foarte mulți bani în spate. Pentru că mercantilismul caracterizează lumea asta nouă. Și între aceste lumi se duce războiul, iar actorii semiactivi, precum Rusia și China, poate și Turcia, au caracteristici similare acestei lumi vechi, o lume veche și prin prisma mileniilor pe care le are în spate, nu a sutelor de ani, că în cazul SUA. De aceea, acest conflict nu se va sfârși ușor. Dacă vedem declarațiile lui Trump, s-ar putea întră într-o perioadă de acalmie, dar nu văd o perspectiva să i se pună capăt”, a precizat Cozmin Gușă.

Greșeala Iranului

Cozmin Gușă a mai spus că situația din SUA trebuie să ne intereseze mult mai tare, pentru că este vorba despre partenerul nostru strategic, „într-o Românie înconjurată de state care au fost stabilizate ușor, ușor, de către Rusia și mai nou de către China și mă refer aici la Bulgaria, Serbia, Ungaria și chiar Ucraina, pentru că Republica Moldova este un satelit natural al Rusiei de ceva vreme, din nefericire”.

„În SUA, părerile sunt împărțite. Democrații folosesc acest prilej al greșelii tactice a lui Trump că să îl atace în continuare. Mass media ridică întrebări și se îndoiește asupra viabilității demersului lui Trump. Acum este vorba despre cheltuieli uriașe și în primul rând despre vieți omenești care au fost pierdute și americanii se așteaptă și la alte pierderi. Situația este extrem de tensionată și, desigur, va conta de acum înainte alinierea aliaților strategici ai SUA. Greșeală Iranului de a pune în această dimineață pe harta potențialelor lovituri și Israelul va genera, probabil, reacții extreme și din partea Israelului. Reacții prevăzute, probabil, de către cei din Iran și mare lucru dacă nu își vor duce la îndeplinire această amenințare. Israelul este într-un pericol foarte mare”, a adăugat consultantul politic.

Cât de eficiente sunt rachetele Iranului

Cozmin Gușă a punctat, apoi, importanța amplasării scuturilor antirachetă și lipsa de reacție împotriva rachetelor Iranului.

„Întrebarea analiștilor este de ce niciuna dintre rachetele lansate către bazele americane nu au fost interceptate, astfel încât acele baze să nu fie lovite. Mulți vorbesc despre distanță foarte mică și puterea de reacție mai scăzută la această distanță mică, dar dacă tot se vorbește de scuturi antirachetă, acest lucru nu a funcționat, ceea ce crește îngrijorarea privind posibilitățile de atac ale Iranului și de apărare ale SUA. Posibilitățile de atac ale SUA în zona, de pe portavioanele care staționează acolo, sunt foarte mari și pot genera pagube imense, insurmontabile Iranului”, susține consultantul politic.

Acesta a adăugat că „zonele îndepărtate pot fi la circa 5.000 de km. Cam asta este forță militară a rachetelor iraniene. Asta nu înseamnă că nu au plantate, probabil, dispozitive secrete în fel de fel de alte locuri”.

Tactica lui Putin

În opinia lui Cozmin Gușă, discursul lui Trump, referitor la siturile istorice care vor fi atacate, a fost nepotrivit.
„A spus că nu șovăie în a declanșa un atac maximal asupra Iranului. Dacă se întâmplă asta, intrăm în cu totul altfel de ecuație, care va zdruncină nu doar echilibrul de război, ci și echilibrul economic. Este începutul unei crize inclusiv geo-economice”, a precizat Gușă.

Acesta spune că vizitele lui Putin sunt de poziționare, vizite tactice.

„Votul Rusiei din Consiliul de Securitate a fost unul extrem de clar, de distanțare față de politică SUA și Putin speculează acum răceală evidență dintre SUA și UE. Este limpede că Puțin încearcă să pescuiască și sub simbolistica puterii nucleare încearcă să puncteze și să devină un soi de lider informal al unei opoziții la această atitudine a SUA”, a precizat consultantul politic.

Ce îl deranjează pe liderul de la Kremlin

Pe Vladimir Putin, președintele Rusiei, „clar, îl deranjează faptul că Trump are probleme” susține Cozmin Gușă. „Trump pentru Putin a fost ceva bun. Politică Rusiei s-a ridicat în epoca Trump, că influență. Dar aici totdeauna contează interesele naționale și cred că Puțin va continuă acest gen de discuții și de întâlniri, desigur, arătându-se ușor deranjat de faptul că Iran a decis să își continue programul nuclear in afară unui acord internațional. Dar nu a făcut această critică foarte ritos, ci de bon ton, neconvenindu-i că Iran să între pe această harta a puterilor nucleare, unde sunt atât de puține state”, a încheiat Gușă analiza de la Realitatea Plus.

Te-ar putea interesa și: