Evenimentul Zilei > International > Iran, amenințare nucleară pentru UE! Poziția SUA
Iran, amenințare nucleară pentru UE! Poziția SUA

Iran, amenințare nucleară pentru UE! Poziția SUA

După o relativă perioadă de liniște, chestiunea bombei nucleare a Iranului revine în actualitate.

Într-o declarație comună, liderii din Franța Germania, SUA, Marea Britanie și cei ai Uniunii Europene atrag atenția asupra faptului că acțiunile Iranului au implicații potențiale de proliferare severe.

Toate aceste state se arată „extrem de îngrijorate” de faptul că Iranul reîncepe activitățile de îmbogățire a uraniului, punctează politico.eu.

Declarația comună spune că ultimele activități nucleare desfășurate de Teheran, și confirmate luni de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, sunt „incompatibile” cu acordul nuclear semnat în 2015. Ce face Iranul „are implicații de proliferare grave și reprezintă o accelerare regretabilă a «retragerii» Iranului din angajamentele din cadrul Acordului Nuclear”, se arată în declarația comună a marilor puteri occidentale.

Semnatarii acordului nuclear cu Iranul scriu că acordul „confirmă hotărârea noastră de a continua toate eforturile pentru păstrarea înțelegerii inițiale”. Totodată, se solicită Teheranului „să revină la punerea în aplicare deplină a angajamentelor luate în 2015”.

America s-a retras din înțelegere

În luna mai președintele Donald Trump a anunțat retragerea SUA din Acordul nuclear semnat cu Iranul în 2015, pe vremea lui Barak Obama!

A fost momentul în care tensiunea dintre părți a atins cote maxime. Astfel, în pofida eforturilor depuse de semnatarii rămași (Franța, Rusia și China) pentru a menține viabil Acordul, președintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat la scurt timp după anunțul lui Trump că țara sa va relua procesul de îmbogățire a uraniului.

Ministrul german de externe, Heiko Mass, a declarat, luni, că Uniunea Europeană este pregătită să ia măsuri dacă Iranul nu își revizuiește acțiunile și nu va respecta angajamentele din 2015. Mass nu a oferit detalii cu privire la măsurile pe care le are în vedere UE.