Polițiștii din comuna Albești au alertat poliţiştii de frontieră că în apropierea frontierei au observat un grup de 14 persoane care se deplasa pe jos și care nu își justifică prezența în zonă. Imediat o patrulă a poliţiei de frontieră din cadrul Grupului de Nave Mangalia a preluat persoanele reținute, iar cu ocazia cercetărilor efectuate a stabilit că grupul de persoane este format din cetățeni irakieni,  trei bărbaţi, cinci femei şi șase minori.

În acelaşi timp s-au extins cercetările, iar în zonă a fost identificat în trafic autoturismul marca Opel, înmatriculat în Bulgaria, în care se aflau patru  cetățeni bulgari, cu vârste cuprinse între 31 și 42 de ani. De asemenea, pe raza municipiului Mangalia a mai fost identificat un microbuz marca Mercedes Sprinter, în interiorul căruia se afla un alt cetăţean bulgar, în vârstă de 28 ani. Având suspiciuni cu privire la scopul prezenței în zonă aceștia au fost conduși la sediul Grupului de Nave Mangalia pentru cercetări.

La cercetări, irakienii au declarat că intenționau să ajungă în Germania şi că au trecut ilegal frontiera din Bulgaria peste frontiera verde cu ajutorul celor cinci cetăţeni bulgari. Grupul urma să fie preluat şi transportat cu cele doua autovehicule pana in apropierea frontierei de vest. Poliţiştii de frontieră, coordonați Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, efectuează cercetări pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru irakieni, respectiv trafic de migranţi pentru cei cinci cetăţeni bulgari.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii de Coastă, Petrișor Irimia, în baza Acordului de readmisie româno-bulgar, cetăţenii irakieni au fost predaţi autorităţilor bulgare în vederea continuării cercetărilor. Autoturismele folosite in activitatea infracţională au fost ridicate în vederea confiscării. Călăuzele bulgare au fost reținute pentru 24 de ore, urmând ca astăzi să fie prezentaţi în faţa  judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.