Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Ipoteză senzațională privind mesajul transmis de Iohannis prin sacoul alb! Semnalul dat politicienilor
Ipoteză senzațională privind mesajul transmis de Iohannis prin sacoul alb! Semnalul dat politicienilor

Ipoteză senzațională privind mesajul transmis de Iohannis prin sacoul alb! Semnalul dat politicienilor

Avem un președinte care, din când în când, joacă într-un rol inspirat din marile filme de aventuri. E un dat al nostru de vreo șase-șapte ani și nu avem nimic altceva de făcut decât să constatăm și să mergem mai departe.

La Ziua Marinei, la Constanța, președintele Klaus Iohannis a apărut într-un tuxedo cu sacou alb, asortat cu un papion negru.

Potrivită sau nu ocaziei, ținuta ar putea fi un mesaj nonverbal transmis de președinte. Bine, poate nu a avut altă haină călcată și atunci orice interpretare este inutilă, dar, dacă e vorba de un mesaj, atunci el nu poate fi decât unul politic. Și, cum e vară și suntem mai înclinați spre scenarită, merită să ne jucăm cu cuvintele pe terenul speculațiilor.

Cel mai clar mesaj politic, președintele l-a dat acceptându-l pe Florin Cîțu în preajma sa, mesaj adresat, în ordine, membrilor PNL, în sensul că premierul rămâne favoritul său în cursa pentru președinția partidului, liderilor PNL care reprezintă formațiunea în structurile coaliție, sugerându-le că ultimele dezvăluiri nu schimbă nimic, și, în fine, pentru cei de la USR-PLUS, care ar trebui să înțeleagă că sunt doriți în continuare la guvernare, mai ales că printre invitații de onoare erau și Anca Dragu și Dan Barna, dar și că această guvernare este sub Florin Cîțu.

Asta ca mesaj transmis prin lista celor prezenți în anturajul imediat al președintelui, dar sacoul alb este și mai interesant, dacă mergem, repet, pe calea presupunerilor.

În 2017, când, la vizita din iulie la Baza Kogălniceanu și apoi la Ziua Marinei,  Klaus Iohannis a sugerat prin costumație și, mai ales, prin ochelarii de soare aleși, modelul Aviator, o apropiere de filmul Top Gun. A urmat o perioadă de lupte ”la baionetă” cu PSD și guvernele lor, încheiate în 2019, când a câștigat al doilea mandat și la Palatul Victoria era instalat ”guvernul meu”, condus, atunci, de Ludovic Orban. Pe parcursul campaniei imaginea de la Kogălniceanu a fost folosită în zeci, poate sute, de MM-uri.

Acum, sacoul alb de smoking și papionul negru au trimis iar la filme mari. Să fi vrut să fie o trimitere la Humphrey Bogart și ținuta sa de seară din ”Casablanca”? Rick Blaine, eroul din film, chiar măcinat de vicii și păcate, alege, în final, să acționeze așa cum e corect, din punct de vedere istoric, opunându-se naziștilor, și moral, lăsând-o pe unica Ingrid Bergman să își urmeze soțul.

Mărunțelul și durul erou, interpretat de Bogart, aduce, de departe, cu Florin Cîțu, dar nu sunt atât de convins că președintele s-a îmbrăcat într-un sacou doar ca să ne spună nouă că premierul va face ce trebuie de acum încolo, chiar dacă are lipsuri mari la capitolul de ”fără de păcat”.

Un alt personaj de film care a purtat un sacou alb și papion negru a fost 007, în filmul din 2015, ”Spectre”. Daniel Craig înfruntă acolo o organizație mamut și, ca în orice James Bond, rămâne și victorios și cu frumoasa din scenariu. Cum în bătăliile politice ale președintelui nu e nici o divă de plimbat seara cu mașina decapotabilă, ne limităm la simbolul efectiv al sacoului.

Scenariștii au ales acea costumație specială pentru Craig ca un omagiu pentru alți doi interpreți ai rolului 007, Roger Moore și Sean Connery. Ei, în filme din trecut din seria James Bond, au purtat exact acest tip de sacou cu diferite ocazii. Mai mult, într-o secvență este re-folosită floarea roșie a lui Connery, iar pe afiș este batista neagră a lui Moore.

După 2015, sacoul de smoking alb, purtat cu papion negru are un mesaj clar în lumea consumatorilor de modă: continuitate, pornind de la mesajul autorilor seriei care au vrut să arate că sunt câteva lucruri care nu se vor schimba niciodată în film.

Acest mesaj a vrut să îl transmită și președintele: continuitate, indiferent de situațiile prin care trec ai săi? Foarte posibil.

Publicat in categoriile: Opinii, Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News