Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis s-a instalat la Cotroceni. Băsescu a plecat sărutând Tricolorul
Iohannis s-a instalat la Cotroceni. Băsescu a plecat sărutând Tricolorul

Iohannis s-a instalat la Cotroceni. Băsescu a plecat sărutând Tricolorul

Fostul șef al statului a organizat, la Palatul Cotroceni, un ceremonial al transferului de putere către Klaus Iohannis inedit pentru ultimii 25 de ani.

Aplauze și lacrimi la plecarea lui Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni. Cu câteva secunde înainte de a ieși pe poarta Palatului Cotroceni, Traian Băsescu a lăsat libere emoțiile: a sărutat tricolorul gărzii de onoare și i-a îmbrățișat pe angajații Administrației Prezidențiale care se mai aflau la ieșirea de pe platoul Marinescu, în timp ce șefa protocolului prezidențial se despărțea aproape în lacrimi de Maria Băsescu. Undeva, în spate, comandantul gărzii de onoare era vizibil emoționat. Chiar și o parte dintre ziariștii aflați pe platou au aplaudat în momentul în care fostul președinte s-a suit în mașină și a părăsit palatul prezidențial.

Emoții la plecarea fostului președinte

Administrația Prezidențială a organizat pentru acest transfer de putere un ceremonial cu totul inedit. Până acum, cel care părăsea puterea își întâmpina succesorul în holul Palatului, cei doi dădeau mâna, după care se despărțeau, fără prea multe amabilități. În linii mari, acesta a fost protocolul atât la transferurile de putere dintre Emil Constantinescu și Ion Iliescu, în 1996 și 2000, cât și în 2004, când Băsescu a venit la Cotroceni. Acum, Klaus Iohannis a venit însoțit de soția sa, Carmen, iar cei doi au fost primiți pe platoul Marinescu cu un ceremonial rezervat de obicei înalților oaspeți străini: au fost salutați de garda de onoare, s-a intonat imnul României și s-a cântat marșul generalilor. După acest moment festiv, o mașină a SPP i-a dus pe soții Iohannis până la intrarea în Palatul Cotroceni, unde au fost întâmpinați de Traian Băsescu și de soția sa, Maria. A urmat o scurtă ceremonie în cadrul Administrației Prezidențiale, după care Traian Băsescu a părăsit Palatul, cu exact același ceremonial de care avusese parte Iohannis: salutul gărzii de o noa re, imnul de stat și marșul  generalilor. Ceea ce a fost diferit la acest moment față de primirea lui Iohannis, a fost izbucnirea emoțiilor, atât din partea fostului președinte, cât și a celor prezenți.

Prima recepție privată

Imediat după ce Băsescu a plecat din Palatul Cotroceni, presa a fost evacuată din clădire, fără să i se permită să rămână nici măcar în centrul de presă. În paralel, SPP făcea pregătirile pentru o recepție privată la care Klaus Iohannis a invitat circa 400 de oaspeți. Una dintre puținele informații despre această recepție a fost că imnul național urma să fie cântat de un tânăr pianist român, Valentin Astănculesei. El a devenit cunoscut după ce a intonat „Deșteaptă-te române!” în gara din Amsterdam, anul acesta, chiar la 1 decembrie. Administrația Prezidențială a transmis însă presei câteva imagini de la recepție, precum și scurtul discurs al noului șef al statului. „Vă mulţumesc pentru implicarea dumneavoastră în parcursul care a făcut posibilă ziua de astăzi, fiecare dintre dumneavoastră, fiecare dintre cei din sală v-aţi implicat fiecare în felul lui. Vă felicit, aţi reuşit!”, le-a spus Iohannis invitaților săi, cărora le-a urat un Crăciun fericit. Pe lista celor chemați la această recepție s-au aflat aliații săi din PNL, printre care Vasile Blaga, Gheorghe Ialomițianu, Cătălin Predoiu, Puiu Hașotti sau Ludovic Orban, dar și celebra jucătoare de tenis Simona Halep și Andrei Pleșu și Victor Rebengiuc. De mâine, noul președinte își va intra în atribuții. Potrivit unor surse citate de România TV, primul punct pe agenda lui Klaus Iohannis este o întâlnire, în jurul orei 12.00, cu premierul Victor Ponta.

Transferul Colanului de aur

Pentru a marca într-un mod deosebit schimbarea de putere, Băsescu a organizat, în Sala Unirii din Palatul Cotroceni, un scurt ceremonial în cadrul căruia i-a transmis lui Iohannis Colanul de aur al Ordinului „Steaua României”. Potrivit unei informări a Administrației Prezidențiale, Traian Băsescu a exercitat, în perioada mandatului, calitatea de „cap al Ordinului Național Steaua României, cea mai veche și mai înaltă dintre decorațiile țării noastre, simbol al suveranității naționale”. Prin transmiterea Colanului de aur, Klaus Iohannis devine noul cap al acestui ordin. Cu ocazia aceste ceremonii, la care presa nu a participat, imaginile fiind luate doar de cameramanul oficial, s-a văzut și cine sunt personajele care l-au însoțit pe noul președinte la Cotroceni și care vor ocupa probabil pozițiile de consilier: Tatiana Niculescu Bran, Dan Mihalache, George Scutaru, Leonard Orban, Andrei Muraru, Nicoleta Nicolae (purtătoare de cuvânt la Cotroceni în interimatul lui Crin Antonescu), Iulia Huiu și Cosmin Marinescu și Lazăr Comănescu, care va fi rechemat din poziția de ambasador în Germania. Noua echipă prezidențială a ciocnit o cupă de șampanie cu consilierii lui Băsescu, care-și încetează de mâine mandatul.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News