Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis nu lasă partidele să se împrumute
Iohannis nu lasă partidele să se împrumute

Iohannis nu lasă partidele să se împrumute

Președintele Klaus Iohannis a cerut ieri Parlamentului să reexamineze Legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

 Unul din motive este prevederea prin care formațiunile politice se pot împrumuta.

Potrivit lui Iohannis, această prevedere „poate fi o normă juridică de natură să perpetueze dependența mediului politic de mediul de afaceri”. „Posibilitatea (…) conferită partidelor politice de a recurge la împrumuturi de la persoane fizice, inclusiv în numerar, dar şi de la persoane juridice – altele decât instituţiile de credit (supuse supravegherii prudenţiale şi unor cerinţe minime de administrare a riscurilor) – poate fi o normă juridică de natură să perpetueze dependenţa mediului politic de mediul de afaceri şi poate (…) să eludeze plafoanele stabilite atât pentru împrumuturi, cât şi pentru donaţii (eventual, prin donaţii deghizate sub formă de împrumuturi), a căror restituire nu va fi solicitată”, se arată în scrisoarea adresată de șeful statului Parlamentului.

”Evenimentul zilei” a scris, încă din luna martie, că împrumuturile acordate partidelor sunt „o metodă parșivă de finanțare”. Președintele IPP, Adrian Moraru, a explicat că această prevedere va face imposibil un control al Autorității Electorale Permanente (AEP).

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.