Ministerul Apărării era cuprins de emoție, ieri, la prima întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu noul șef al Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă. Pe platoul din fața ministerului, fanfara exersa de zor cu o oră înainte de sosirea șefului statului, în timp ce curtea din spate era îmbibată de mirosul verzei pregătită la cantina unității militare pentru soldații din gardă.

Ponta, entuziasmat de discursul prezidențial

Președintele Klaus Iohannis a apărut la ora 14.00 fix la ceremonia învestirii noului șef al Statului Major General al Armatei, fiind primit cu toate onorurile. Premierul Ponta a venit, politicos, cu zece minute înainte, fără ca Ministerul Apărării să-i organizeze un ceremonial special, așa cum se întâmplă la Ministerul de Interne. De altfel, Victor Ponta a avut o atitudine politicoasă față de noul șef al statului, aplaudând fiecare gest al acestuia. Atunci când au vorbit alți demnitari, premierul a încercat să-și alunge plictiseala glumind cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea, dar acesta s-a limitat să-i zâmbească politicos șefului său, pe linie de guvern.

Maior, atent la planificarea bugetului

În discursul său, șeful statului a anunțat că dorește ca Apărarea să dispună de o alocare echivalentă cu 2% din PIB. „Voi declanșa consultări cu partidele parlamentare pentru încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Apărare”, a spus Klaus Iohannis. Propunerea sa a fost susținută și de primul-ministru, și de șeful SRI, George Maior, care a avut însă o adnotare. „Este foarte bine că bugetul Armatei urmează să fie mărit, ar fi și mai bine ca el să fie planificat și folosit bine pentru întărirea operaţională a structurilor Armatei”, a spus Maior.

La ceremonialul de la Minis terul Apărării, pe scenă, ală turi de președintele României, s-au aflat premierul, ministrul Apărării, directorul SRI, ministrul de Interne, fostul și actualul șef al Statului Major General, precum și președintele Senatului. Singurul care nu a fost invitat să vorbească la acest ceremonial a fost președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.