Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis a plecat la Bruxelles cu un avion Challenger CL 300, închiriat de la Toyo Aviation
Iohannis a plecat la Bruxelles cu un avion Challenger CL 300, închiriat de la Toyo Aviation

Iohannis a plecat la Bruxelles cu un avion Challenger CL 300, închiriat de la Toyo Aviation

Președintele Klaus Iohannis a plecat la summitul Consiliului European, convocat de urgență la Bruxelles pe tema migrației din Mediterana, cu un avion închiriat. Potrivit consilierului prezidențial Dan Mihalache, închirierea a costat circa 140.000 de lei, adică mai puțin de 30.000 de euro.

Mihalache a explicat că summitul a fost organizat în regim de urgență, așa că șeful statului a fost nevoit să plece cu un avion închiriat.

Aș face precizarea că nu e un avion de lux, e un avion de 9 locuri și tinând cont de componenta delegatiei care a plecat la CE, care e formată din președintele Klaus Iohannis și din consilierii prezidețiali domnul Ludovic Orban și domnul Lazăr Comănescu, e normal sa fi închiriat un avion de 9 locuri, nu cred ca v-ați fi așteptat să închiriem un avion de 40 de locuri. În momentul de față, domnul președinte si Președinția Română nu au la dipoziție niciun fel de aeronava, pentru orice fel de zbor se închiriaza în regim administrativ un avion Dacă închiriem de la Tarom e 400 de mii de lei. E o soluție absolut logică pentru deplasarea de la Bruxelles.

E absolut anormal sa nu existe o aeronavă prezidențială. Dacă aș fi în locul dvs l-aș întreba de ce a ajuns România în starea în care practic nu are (..) Pentru asemenea lucruri, întotdeauna o țară găsește resurse. Mie îmi e rușine când mă aflu pe pistă la Bruxelles și când că țări mai mici au avioane ale statului. Am conceput un memorandum care să fundamenteze până la urmă o decizie guvernamentală astfel încât și România să aibă o aeronavă de transport. Sper că într-un oprizont de timp rezonabil, un asemenea proiect va fi realizat, pentru că e rușinos pentru țară. Sunt convins că acei colegi care s-au ocupat de închierere au găsit cel mai mic preț, Administrația Prezidențială se ocupă”, a spus Mihalache.

Potrivit site-ului stiripesurse.ro, Aeronava închiriată este un Challenger 300 care aparţine companiei Toyo Aviation, a miliardarului egiptean Tarek El Feki. Avionul Challenger 300 are o capacitate de 9 locuri şi a fost fabricat în 2009. Are o viteză de croazieră de 850 de km/oră şi o viteză maximă de 891 de km/oră şi poate parcurge 5741 de km între două alimentări. Lungimea avionului este de 20,92 de metri. Avionul costă 20 de milioane de euro, iar o oră de zbor poate fi taxată de operatori cu mii de euro (între 3000 şi 8000 de euro pe oră). În asemenea situaţii speciale nu este exclus ca operatorul să stabilească un tarif redus.

Fostul președinte Traian Băsescu pleca la Bruxeles fie cu avioane de linie ale Tarom, fie cu aparate de zbor închiraite de la Țiriac Air.