Ioana Ciocan, Art Safari: „Fă Rai din ce ai” se aplică perfect în domeniul artei

Ioana Ciocan, Art Safari: „Fă Rai din ce ai” se aplică perfect în domeniul artei Ioana Ciocan a fondat Art Safari în urmă cu 10 ani (sursă foto - Lavinia Gordan)

În inima Bucureștiului, în Centrul Vechi, față în față cu sediul central al Băncii Naționale se află Art Safari, un loc îmbibat de frumos și creativitate. Palatul Dacia-România de pe Lipscani găzduiește unul dintre cele mai căutate atracții turistice ale Capitalei. Este vorba despre un proiect amplu, realizat cu multă muncă, dar mai ales din pasiune pentru artă.

În prezent, Art Safari are un real succes în domeniu. Spre exemplu, aproximativ 150.000 de vizitatori au trecut pragul Palatului Pinacotecii în anul 2023.

Iar în spatele acestui proiect stă, în primul rând, o curajoasă doamnă: Ioana Ciocan. O doamnă tenace și energică, mereu în acțiune cu scopul de a crea bucurie prin artă și de a căuta constant idei noi pentru public. Iar publicul este încântat mereu de ideile Ioanei și echipei din care face parte. „Cred că această căutare continuă, descoperirile și bucuriile pe care ni le aduce, ne menține spiritul viu și tânăr”, declară Ioana Ciocan.

Art Safari este, probabil, cea mai mare deschidere a publicului larg față de artă pe care am avut-o vreodată în România. Acum 10 ani, când se lansa proiectul Art Safari, Ioana Ciocan pășea într-o piață rezervată mai degrabă cunoscătorilor. Însă, din pasiune, a reușit în ultimul deceniu să „democratizeze” accesul la artă, să o redea circuitului public.

Ne puteți urmări și pe Google News

Antreprenor în lumea artelor

Nu a fost o misiune ușoară, spune ea, chiar deloc. „Dar iată că Art Safari a arătat că românii iubesc arta”. Cifrele de vizitare ale tuturor muzeelor au crescut iar echipa de la Art Safari nu are decât să se bucure că au contribuit la creșterea apetitului românilor față de ată și frumos.

A începe o afece este, fără foar și poate, dificil. Este complicat din cale afară să îndeplinești toate condițiile, să ai de a face cu birocrația, să aduni o echipă cu care pornești la drum și să treceți la treabă. Asta în plan general. Dar oare cum este să deschizi un business într-un mediu destul de nișat? Căci nu se deschid muzee private în România prea des. Dorință sigur există, însă îndârjirea primează.

O strategie abordată de Ioana Ciocan în cadrul Art Safari este înțelegerea „nu-ului”, perceperea lui ca atare, dar fără a-l considera un impediment, ci mai degrabă o oportunitate. Iar asta se vede: „Construiesc împreună cu echipa mea un proiect amplu și îndrăzneț, de care veți auzi cu siguranță în următorii ani”. Căci prioritatea Ioanei este că, odată ce a începutaceastă călătorie, să meargă mai departe și să se bucure de fiecare moment.

Celebrul Brukenthal a putut fi văzut la Art Safari, pe Lipscani (sursă foto - arhiva companiei)

Celebrul Brukenthal a putut fi văzut la Art Safari, pe Lipscani (sursă foto - arhiva companiei)

„Rezultatele imediate sunt importante. Dar mai mult decât atât, ne dorim impact pe termen lung. Am început să îl construim de acum 10 ani, iar acum lucrăm la proiectul care va duce la nivelul următor ceea ce am început acum un deceniu”. Proiectul Art Safari încurajează oamenii să fie alături de artă, să țină la acest aspect și să doească să fie înconjurați de artă din ce în ce mai mult.

Viața ca o artă și arta ca o viață

În concepția Ioanei Ciocan, expresia de „Fă Rai din ce ai” se aplică perfect în domeniul artei. Căci ea consideră că noi suntem, pe zi ce trece, din ce în ce mai mult înconjurați de artă, fiecare în felul nostru. „Inițial a crescut arta stradală, a fost acest boom. Acum „oferta” este din ce în ce mai bogată și merge mult dincolo de street art”, spune fondatoarea Art Safari. Ea explică apoi, cu mare bucurie, cum oamenii au început să integreze tot mai mult arta în viețile lor.

„Muzeele au programe din ce în ce mai susținute. Se deschid tot mai multe expoziții, galeriile sunt mult mai active, există tot mai multe evenimente care integrează și componenta artistică. Un exemplu de succes este Muzeul Municipiului București, prin deschiderea pe care o are față de parteneriate. Chiar dacă nu sunt în sine evenimente de artă. Au crescut cifrele de vizitare. Și la noi, la Art Safari, și la alte muzee. E o mare bucurie această efervescență. Și mă bucur că Art Safari contribuie de un deceniu la schimbarea mentalităților!”, adaugă Ioana Ciocan.

Arta stârnește, impresionează

Era spre sfârșit de februarie 2024 pe când o statuie amplasată în Iași, Hidra/Proiect 1990, a început să stârnească controverse. Era destul de dificil pentru unii cetățeni să înțeleagă acea figură de om al cărui cap a fost înlocuit cu mai mulți șerpi. Însă asta ar fi, spune Ioana Ciocan, ceva perfect normal. Căci arta este cunoscută în istorie pentru caracterul său de a stârni impresii și idei, uneori contradictorii.

„Oamenii au o părere despre artă și este firesc și normal să fie așa. Pentru că însăși rolul artei este să stârnească dezbateri și să ne provoace să căutăm noi sensuri”. De aceea, artistul a avut întotdeauna un rol important în societate. Fie că e el sculptor, pictor, cântăreț și așa mai departe. „Dacă ne mai îndoiam cumva, avem nevoie de artiști în viața noastră”, subliniază Ioana Ciocan. „Așa cum avem nevoie de frumos, de emoții, de altfel de perspective, simboluri, sensuri. Artiștii au această capacitate interesantă ne a face să oprim din tumultul cotidian”.

Art Safari este o experiență pentru toate vârstele (sursă foto - Denis Oros)

Art Safari este o experiență pentru toate vârstele (sursă foto - Denis Oros)

La fel de intrigant este și numele acestui muzeu: Art Safari. La o primă vedere, cele două cuvinte nu ar avea nicio legătură. Însă tocmai acest lucru atrage atenția. E un nume cu rezonanță. Acestă combinație este explicată de Ioana Ciocan astfel: „O permanentă căutare de noutăți și povești. Pe care abia așteptăm să le dezvăluim publicului, de la o ediție la alta”.

De asemenea, fondatoarea proiectului vorbește și despre o permanentă căutare din partea unui public tot mai exigent a noului, a ineditului, a surprizei, a experienței. „La Art Safari mereu descoperi mereu lucruri noi, expoziții noi. Mereu se întâmplă ceva. Și mai ales înseamnă că arta trebuie protejată, admirată de la distanță. Este fragilă”.

Arta ca experiență, o scenografie

Prin această strategie, bine pusă la punct, bine gândită, proiectul Art Safari a reușit să se evidențieze în rândul atracțiilor din București. Nu de puține ori, cozile de la intrare se întindeau pe câteva zeci de metri în fața Palatului Dacia-România. Mai ales la inaugurarea noilor expoziții. Lumea e curioasă. Vrea să descopere ce este nou la Art Safari, ce a mai pregătit echipa. Diferența o face tocmai „arta ca experiență”, spune Ioana Ciocan.

Este vorba despre un program expozițional divers, care aduce în fața publicului de la mari maeștri și artă de patrimoniu, până la artiști supercontemporani. „O scenografie imersivă, mai mult decât tablouri expuse pe pereți, adevărate narațiuni vizuale, tridimensionale, chiar olfactive”, mai spune fondatoarea proiectului. Totul pentru a pune în scenă adevărate show-uri și experiențe. Iar echipa de la Art Safari colabărează cu specialiști foarte buni și pasionați, de la curatori, până la scenografi la designeri.

De asemenea, printre cele mi mari reușite ale proiectului Art Safari au fost premierele pentru România ce au ajuns să aibă loc în Palatul Dacia-România de pe Lipscani. Ioana Ciocan dă exemplul expoziției de la prestigiosul muzeu V&A, Londra, dedicată artistului internațional John Constable (1776-1837), urmată de o expoziție de la National Portrait Gallery, Londra, Louis Vuitton Fondation (Paris). Prix Marcel Duchamp (Franța), Picasso și Dalí, în premieră în România în 2022 prin intermediul Art Safari.

„Am reușit să aducem în fața publicului nostru nu doar comori internaționale, ci și comori naționale: capodoperele de la Brukenthal, cu o valoare de asigurare de 75 de milioane de euro, Sărutul de Brâncuși, pentru prima dată la București după jumătate de secol, cu o valoare de asigurare de 22 de milioane de euro, Tonitza, Luchian, Impresioniștii români”.

„Sărutul” lui Brâncuși a ajuns la Art Safari în 2023 (sursă foto - arhiva companiei)

„Sărutul” lui Brâncuși a ajuns la Art Safari în 2023 (sursă foto - arhiva companiei)

2024 artistic

Iar în cadrul ediției Art Safari Taine și Comori, desfășuratră în perioada 8 martie - 28 iulie, este deschis Muzeul Secret. Este adusă la București comoara bine ascunsă a artei românești, una din cele mai importante și bine păzite colecții de artă românească din perioada interbelică. Tonitza, Luchian, Grigorescu, Oscar Han, Petrașcu, Pallady, Piliuță sunt acum uniți de o poveste fascinantă, redată în palatul de pe Lipscani.

Pe de altă parte, o altă expoziție de acum din Art Safari este cea dedicată lui Eustațiu Stoenescu, un maestru desăvârșit care a avut succes în țară, dar și la Paris și în SUA, cunoscut drept portretistul aristocrației românești de început de secol XX.

„Istoria României în 100 de portrete” este o altă expoziție inedită prezentată la Art Safari, realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României. „Iar în a doua parte a anului, femeile din artă vor fi în prim-planul programului nostru expozițional, un moment mult-așteptat de întreaga echipă și, credem noi, și de public”, spune Ioana Ciocan. Dar mai multe detalii despre ce se pregătește pentru finalul lui 2024 vor fi anunțate ulterior.

Oamenii din spatele unui proiect frumos

„În general, nu sunt omul delimitărilor, ci suma tuturor aspectelor vieții mele, personale sau profesionale”, spune Ioana Ciocan, omul din spatele acestui frumos proiect. „Cred că această căutare continuă, descoperirile și bucuriile pe care ni le aduce, ne menține spiritul viu și tânăr. Sunt un om al proiectelor, sinergiilor, căutărilor active de soluții. Care în loc să se sperie, încearcă să înțelegă nu-ul”.

„Refuzul de a nu încerca să-ți depășești limitele sau să lucrezi un pic mai mult nu prea înseamnă nimic. De aceea, nu mi se pare o problemă să mă refuze oamenii. Conștientizez foarte ușor că oamenii refuză dintr-o multitudine de motive care au sau nu legătură cu tine: pentru că au avut o zi proastă, că n-au înțeles ce am zis, că am explicat eu prost ceea ce îmi doresc să facem împreună.

Nu este despre noi, cei care convingem alți oameni, este despre a-i înțelege pe oamenii aceia, care ne refuză. Aceasta (nu) este, de fapt, rețeta convingerii. Iar noi la Art Safari am reușit să transformăm multe Nu-uri”, povestește Ioana Ciocan, conform Infofinanciar.