Comisia Europeană nu ne iartă. Procedurile de infringement pe mediu costă România milioane de euro

Comisia Europeană nu ne iartă. Procedurile de infringement pe mediu costă România milioane de euro Sursa foto: Arhiva companiei

Procedurile de infringement pe mediu declanșate de Comisia Europeană au devenit deja o constantă în România. Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei de mediu din Senat, afirmă amenzile vor continua să curgă.

România se confruntă în mod constant cu proceduri de infringement din partea Comisiei Europene pe zona de mediu. Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Senat, susține că vine aparține autorităților.

Cerința pe care nu a respectat-o România

Senatorul a adus în discuție cea mai recentă procedură, pentru care România a fost deja amendată. Iar penalitățile continuă să se acumuleze. Aceasta a fost declanșată pentru că România nu a respectat cerința închiderii a 31 de depozite de deșeuri.

„Din păcate, am ajuns la aceste proceduri de infringement pe mediu pentru că guvernele care s-au aflat la conducerea României nu au luat măsurile pe care trebuiau să le ia. Pentru ultima procedură de infringement, România a plătit 1,5 milioane de euro amendă. Și pentru care mai plătim 18.600 de euro pe zi, peste 6 milioane de euro pe an. Vorbim despre o amendă și niște penalități pentru că guvernul nu a avut o strategie. Și nu a luat măsuri din timp. (...) De această procedură de infringement nu o să scăpăm până nu o rezolvăm“, a declarat Aurel Oprinoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, amânarea închiderii depozitelor de deșeuri are legătură și cu interese economice. „Închiderea acestor depozite de deșeuri va costa România foarte mult. Sunt și foarte multe probleme juridice, pe care noi, ca stat, nu le-am rezolvat. (...) Este un cumul de factori care ne-a adus aici. Din păcate însă, nu o să fie doar această procedură de infringement. Nu doar pentru acest lucru o să plătim amendă. Vor fi și altele.“, a subliniat senatorul în cadrul mesei rotunde „Tranziție energetică și Sustenabilitate”, organizată de Capital și Infofinanciar.