Ploile au crescut nivelul a numeroase râuri obligând peste 100.000 de persoane să fie evacuate. Peste jumătate de milioane de persoane din 15 dintre cele 25 de districte ale insulei au avut de suferit în urma inundaţiilor, potrivit Centrul de gestionare a catastrofelor (DMC), care a contabilizat de asemenea 95 de răniţi.

În pofida unei opriri momentane a ploilor Departamentul de Meteorologie avertizează că precipitaţiile se vor intensifica în cursul zilei de luni, a declarat directorul instituţiei, S.R. Jayasekara.

Departamentul a lansat totodată mai multe alerte precum cea de vânturi puternice în următoarele 48 de ore ca urmare a depresiunii tropicale formate în Golful Bengal care ar putea afecta insula în cursul zilei de luni.

Autorităţile prognozează până la 100 de milimetri de ploaie în următoarele ore în zonele afectate deja de inundaţii şi în centrul ţării. Potrivit directorului Departamentului de Hidrologie, M. Thuraisingham, există o mare preocupare deoarece mai multe diguri care au fost înălţate pentru a stăvili apele au suferit fisuri şi infiltraţii în multe zone ale râurilor Nilvala şi Gin Ganga.

Districtele de coastă precum Galle, Matara şi Kalutara, care constituie polul turistic al ţării, sunt acoperite de ape iar restul teritoriilor sunt de asemenea ameninţate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat acordarea unui ajutor de 175.000 de dolari pentru insulă.

Guvernul srilankez a lansat un apel comunităţii internaţional pentru acordarea de ajutor şi a solicitat sprijin logistic şi material Organizaţiei Naţiunilor Unite.