Drumurile sunt distruse, rețelele de telefonie mobilă nu funcționează, un aeroport internațional a fost închis și mai mult de 150.000 de persoane au rămas fără adăpost, după ce ploile neobișnuit de abundente care au căzut luna aceasta au provocat cele mai devastatoare inundații din ultima sută de ani.

Primul Ministru al statului Kerala, Pinarayi Vijayan, a descris criza ca fiind "extrem de gravă". Numărul de celor decedați a crescut vineri de la 86 la 164. "În jur de 100 de persoane au murit numai în ultimele 36 de ore", a declarat un oficial local.

Zona centrală a statului și cea de nord au fost cele mai afectate de inundații. Mii de ambarcațiuni și aeronave militare și civile au fost mobilizate pentru a participa la salvarea sinistraților. Primul Ministru al Indiei, Narendra Modi, a declarat vineri că a discutat situația cu Vijayan, în timp ce  mai multe unități militare au fost trimise la fața locului pentru a participa la activitățile de salvare.

Oamenii izolați  în mijlocul apelor revărsate au postat apeluri disperate la ajutor pe rețelele de socializare, uneori menționând chiar și coordonatele  GPS  ale locațiilor unde se află.

Canalele de evacuare a cel puțin 34 baraje și rezervoare au fost deschise în ultimele zile, deoarece nivelul apei a atins pragul de pericol. Aeroportul internațional din orașul Kochi va rămâne închis până pe data de  26 august.