Intră în vigoare „Taxa pe stâlp”. Impozitele sunt de zeci de ori mai mari decât facilitățile

Intră în vigoare „Taxa pe stâlp”. Impozitele sunt de zeci de ori mai mari decât facilitățile

Avantajele fiscale oferite de Executiv sunt de câteva ori mai mici decât dările suplimentare pe care am fost obligați să le achităm, în ultima perioadă de timp.

Astăzi este ziua de plată pentru „taxa pe stâlp”, cea mai controversată măsură fiscală introdusă de Guvernul Ponta, după acciza suplimentară la benzină. Investitorii se plâng că povara noii dări îi va face necompetitivi.

Acest impozit, care va reprezenta 1,5% din valoarea bunurilor imobile folosite în business, amenință unele afaceri chiar cu falimentul, spun oamenii de afaceri.

„Însuşi modul de aplicare este de natură să creeze neajunsuri majore. Imaginaţivă că o companie are niște instalații vechi, total amortizate, dar care nu au fost scoase din gestiune și pe care nu le mai folosește, dar plătește 1,5% din valoarea lor brută”, remarcă președintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS), Mihai Bogza.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imobile plătite încă o dată

Potrivit calculelor CIS, dacă o companie folosește timp de 60 de ani o clădire sau un alt bun pentru care plătește acest impozit, practic, va mai achita o dată valoarea „de nou” a acesteia, prin taxa pe stâlp.

Introducerea dării este încă o măsură prin care Guvernul anulează beneficiile oferite oamenilor de afaceri.

A devenit o regulă ca taxele noi impuse de actuala guvernare să fie de câteva ori mai mari decât facilitățile oferite. La un calcul simplu, reiese că din principalele facilități oferite în 2014 și finalul lui 2013 veniturile bugetare se diminuează cu doar câteva sute de milioane.

În schimb, noile taxe și impozite și taxe aduc în plus miliarde de lei la buget.

Taxa pe stâlp versus scutire de impozit

Taxa pe stâlp va alimenta consistent bugetul. Potrivit estimării oficiale, este vorba de 488 de milioane de lei în 2014. Cel mai probabil, încasările reale vor fi însă mult mai mari, atât ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, cât și specialiștii fiind de părere că suma care va fi colectată este de 1,5 miliarde. Ce facilitate au primit în schimb investitorii care trebuie să suporte această taxă? Scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Cât costă bugetul această facilitate? Numai 270 de milioane de lei într-un an, potrivit oficialilor sau ceva mai mult, respectiv 900 de milioane de lei, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal. Și dacă luăm în calcul estimarea cu valoarea cea mai mare, impactul acestei facilități asupra bugetului este redus față de veniturile pe care le va aduce taxa pe stâlp.

TVA la pâine versus acciză

De asemenea, reducerea taxei pe valoarea adăugată în panificație, în 2013, a avut un impact limitat asupra bugetului. Ulterior, de la 1 aprilie 2014, nu numai mediul de afaceri, dar și persoanele fizice, au primit o lovitură prin acciza suplimentară la benzină, prin care românii vor cotiza la buget cu circa două miliarde de lei.

Un alt beneficiu, dar cu două tăișuri, este creșterea salariului minim, în două etape, în 2014. Pentru buget, cheltuiala este minimă, deoarece sunt puțini bugetari cărora le vor creștere salariile. În schimb, atât angajații de la stat, cât și salariații din privat care câștigă salariul minim, vor plăti mai mult la buget sub formă de contribuții sociale și impozit pe venit.