INTERVIU ”În Poliția Română s-a ajuns la lucruri absurde: de trei ori pe zi se raportează același lucru”
Editura Evenimentul si Capital

INTERVIU ”În Poliția Română s-a ajuns la lucruri absurde: de trei ori pe zi se raportează același lucru”

Autor: | | 5 Comentarii | 15880 Vizualizari

După o perioadă de 30 de ani de muncă în Poliția Română, un polițist clujean, arhicunoscut recunoaște că în ultimii ani, a trăit un imens sentiment de inutilitate. Comisarul șef Sorin Rus din Poliția Rutieră Cluj, ”Soso” pentru cunoscuți, a fost toată viața lui un polițist cu gura mare. Nu i-a fost frică să spună lucrurilor pe nume când a fost cazul. Acum, la pensie, comisarul Rus spune că în Poliția Română s-a ajuns la lucruri absurde, un polițist completează șapte baze de date sau raportează de trei ori pe zi același lucru.

De ce ați preferat să ieșiți la pensie?

Pentru că au umblat la condițiile de pensionare, niște oameni care nu sunt experți în domeniul Poliției. Și atunci am preferat să părăsesc sistemul.

La ce condiții vă referiți?

Ca să fiu concret, s-a mărit perioada de timp în funcție de care se stabilește pensia, de la șase luni la un an, și venitul fiind mai mic și pensia va fi mai mică.

Deci, dacă ați fi stat până la 55 de ani, ați fi primit mai puțin bani la pensie?

Da. Dacă aș mai fi stat încă patru ani, pentru că acum am 51 de ani, la final, aș fi primit o pensie mai mică. Legea salarizării va influența și veniturile polițiștilor care vor scădea. Cei care conduc țara nu sunt corecți, asta este realitatea.

Birocrația uriașă în Poliția Română

Care sunt cele mai mari probleme se confruntă polițiștii?

Birocrația maximă. Foarte multe date și hârtii. Polițistul s-a transformat într-un operator de culegere date, adică în momentul în care el investighează un eveniment, începe să implenteze aceste informații și în cinci sau șase baze de date, care nu sunt interconectate. Cei care au făcut aceste aplicații au fost foarte slabi

Fiți mai explicit!

O simplă contravenție, polițistul scrie datele în procesul verbal, apoi la sediu îl implementează în calculator, apoi la un alt compartiment unde se implementează în baza de procese verbale, apoi la un alt comporatment de operator date. Asta în cazul simplu. Dacă este vorba despre un accident atunci lucrurile se complică și mai mult și ajunge polițistul să țină minte datele persoanei și să îi spună și la mulți ani.

Cum s-a ajuns aici?

Din cauza celor care au condus acest minister. Nu îmi amintesc ca un ministru de interne în ultimii de 25 de ani să nu aibă probleme penale. Să nu mai vorbesc despre șefii de poliție, ”yes-mani”, obedienți, oameni care să fie cuminți, să tacă și să execute ordine.

Sancționat pentru bradul de Crăciun

Dvs., mai mult de șef de serviciu nu ați fost. De ce?

Am fost și sancționat și premiat

Ați fost sancționat pentru că ați dus de Crăciun, cu mașina Poliției un brad, la secție?

Da. Așa a fost. Așa a crezut șeful de atunci să ne sancționeze.

În 2016 ați fost premiat cu o diplomă de excelență. De ce?

Am depistat un șofer polonez care a lovit un pieton după care a fugit de la fața locului. L-am căutat timp de 60 de zile și l-am prins.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate