Internetul, noua pasiune a pensionarilor braşoveni

Internetul, noua pasiune a pensionarilor braşoveni

La două săptămâni după inaugurarea clubului pensionarilor din Braşov, peste 100 de persoane s-au înghesuit să se înscrie la cursurile de internet oferite de acesta.

O parte dintre pensionari au fost reprogramaţi pentru luna viitoare, deoarece centrul are la dispoziţie doar opt calculatoare. „Avem până acum peste 100 de pensionari care vor să facă cursuri de internet. N-aveam cum să-i primim pe toţi, aşa că jumătate dintre ei vor începe cursurile luna viitoare“, explică Dragoş Crăciun, consilierul judeţean care a iniţiat proiectul. „Am venit şi noi să învăţăm“

„Am pe fiică-mea şi pe nepoată- mea în Spania. Când a venit aia mică în iarnă vorbea doar pe calculator cu maică-sa, a vrut să mă înveţe şi pe mine, dar am zis că de ce... unde să mă duc eu la internet. Acum, dacă am aici, fac cursul ăsta şi măcar pot să le trimit o scrisoare. Mi-au zis că-mi trimit şi ei poze“, povesteşte Antoneta Mănac, una dintre pensionarele care s-a înscris printre primele la curs. „Toată lumea vorbeşte acum numai de calculatoare, internet şi e-mail. Mai că nu se poate face nimic fără ele. De-aia am venit şi noi să învăţăm“, susţine o altă pensionară.

De altfel, pensionarii sunt tare mândri că învaţă ceva nou. „Dă-te, fată, mai aşa să mă filmeze domnu’. Uite cum mă dau pe calculator“, „No, unde-i mouse-ul, să-i dau drumul“, se auzea din loc în loc.

Ne puteți urmări și pe Google News

La club, pensionarii învaţă noţiuni de bază despre operarea pe calculator şi navigarea pe internet. „Nu o să înveţe să facă softuri sau alte minuni, doar ce le trebuie ca să ştie să trimită un e-mail şi să viziteze diverse site-uri“, spune preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, adăugând că investiţia în clubul pensionarilor a fost de 90.000 de lei. Din toamnă, cursuri de limbi străine Clubul din beciul Centrului Cultural Reduta poate găzdui concomitent 120 de persoane, are mese, scaune, televizor, cărţi de joc, table, rummy, şah şi opt calculatoare. Un curs de operare calculator durează cinci săptămâni şi este gratuit pentru internauţii de vârsta a treia.

„Acum se ocupă un băiat de la serviciul de informatică de la CJ, dar în toamnă o să angajăm pe cineva special pentru acest post. Trebuie să lărgim un pic schema, că acum ne-au întrebat dacă nu facem şi cursuri de engleză, italiană şi spaniolă. O să încercăm să găsim nişte profesori şi să pornim şi cursurile de limbi străine din toamnă“, precizează Dragoş Crăciun. Autorităţile judeţene vor să mai deschidă trei astfel de cluburi în Zărneşti, Săcele şi Făgăraş.