Evenimentul Zilei > Economie > Interes național pentru Centura Capitalei. Guvernul aprobă exproprierea a 1.728 de imobile private
Interes național pentru Centura Capitalei. Guvernul aprobă exproprierea a 1.728 de imobile private

Interes național pentru Centura Capitalei. Guvernul aprobă exproprierea a 1.728 de imobile private

Guvernul urmează să aprobe printr-o hotărâre, în şedinţa de miercuri, expropriere a 1.728 de imobile private, aflate pe coridorul „Autostrăzii de centură București”, de pe raza mai multor localităţi din judeţele Giurgiu şi Ilfov.

Interes național pentru Centura Capitalei. Prin respectiva hotărâre, va fi decisă exproprierea tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada de centură Bucureşti„, sector Centura Nord km 0+000 – km 52+770, pe raza localităţilor Săbăreni din judeţul Giurgiu, Dragomireşti Vale, Buftea, Mogoşoaia, Baloteşti, Tunari, Dascălu, Ştefăneştii de Jos, Găneasa, Pantelimon şi Cernica, din judeţul Ilfov.

În nota de fundamentare se prevede că: „Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară suma de 69.140 mii lei, pentru un număr de 1.728 imobile, în suprafaţă totală de 2.611.715,00 mp teren, având împrejmuiri şi construcţii edificate pe acesta”.

Lucrarile la sectorul sudic al Autostrăzii de Centura a Capitalei au început în toamna anului 2020, iar în 2023 ar trebui sa fie gata 52 de kilometri de sosea de mare viteză. Inelul de centură a Capitalei are 102 km.

Sprijin financiar din partea Uniunii Europene

Tot în şedinţa de Guvern de miercuri va fi aprobat şi un alt proiect de hotărâre pentru completarea HG 868/2018 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2019-2023.

„Prezentul proiect de act normativ propune crearea cadrului juridic necesar armonizării legislaţiei naţionale cu legislaţia Uniunii Europene în sectorul vitivinicol, iar adoptarea acestuia răspunde obiectivului Programului Naţional de Sprijin în Sectorul Vitivinicol 2019-2023 respectiv punerea în aplicare a măsurilor de sprijin eligibile din cadrul acestuia. România va înainta Comisiei Europene Programul Naţional de Sprijin în sectorul vitivinicol 2019 – 2023, în cadrul căruia va fi revizuit tabloul financiar al acestuia, care cuprinde alocarea valorilor estimative pentru măsurile eligibile de sprijin notificate, cu încadrare în limită bugetară de 45,844 milioane euro anual, stabilită prin Regulamentul (UE) 2020/2220 al Parlamentului European şi al Consiliului”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Pe agenda şedinţei figurează şi un memorandum având ca temă aprobarea participării României în calitate de Observator Fondator la Consorţiul European pentru Infrastructura de Cercetare -Extreme Light Infrastructure-ELI-ERIC, scrie Agerpres.