Inteligența artificială, actor în alegerile din 2024. Fenomenele care pot afecta democrația

Inteligența artificială, actor în alegerile din 2024. Fenomenele care pot afecta democrația Andrei Baciu Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Andrei Baciu avertizează asupea fenomenelor de tip Deep Fake și Fake News care pot afecta cursul alegerilor politice în România. Șeful demisionar al CNAS a avut o întrevedere, pe acest subiect, la Departamentul de Stat al SUA.

Inteligența artificială va avea un rol foarte important în alegerile din acest an, care se vor desfășura în mai multe state. Președinte al PNL Sector 3, Andrei Baciu susține că a abordat subiectul într-o discuție cu oficialii din cadrul Departamentului de Stat american.

Inteligența artificială și alegerile din 2024

Andrei Baciu a prezentat concluziile unor discuții pe care le-a purtat, la Departamentul de Stat american, cu privire la I.A. În opinia sa, fenomente de tip Deep Fake și Fake News pot afecta cursul democrației și pot influența rezultatele electorale. El a arătat că peste 40% din populația planetei este chemată să-și aleagă candidații în decursul acestui an.

„O discuție foarte interesantă la Departamentul de Stat american despre provocările actuale, inclusiv cele din domeniul inteligenței artificiale, într-un context mai mult decât special: peste 40% din populația planetei va vota în 2024. Economic vorbind, vorbim despre țările care dau mai bine de 40% din PIB-ul mondial”, a arătat Andrei Baciu despre inteligența artificială.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit sursei citate, alegerile se vor desfășura în Uniunea Europeană, în SUA dar și în state asiatice și sud-est americane. Iar rezultatele lor vor influența evoluția geopolitică și economică în următorii ani. Este foarte important să nu fie influențate negativ de fenomene generate de inteligența artificială.

„Aceste alegeri care se desfășoară în mare parte în Statele Unite ale Americii, Europa, părți din Asia, America Centrală și de Sud vor influența și vor dicta viitorul geopolitic și economic pentru următorii ani”, a mai arătat Baciu.

Importanța alegerilor pentru România

În contextul întâlnirii de la Departamentul de Stat, politicianul PNL a vorbit și despre importanța anului electoral pentru România. El a amintit despre poziția în care se află țara noastră în actualul context internațional.

„Știm ca este un an crucial pentru România. Poate ne pare greu să credem, însă România este acum într-o poziție unică în care poate să aibă o voce la nivel internațional”, a mai spus Andrei Baciu.

Pe cale de consecință, politicianul a atras atenția cu privire la influențele negative ale fenomenelor de tip Deep Fake și Fake News, generate de inteligența artificială. Acestea sunt prezente în viața noastră, în special în mediul online.

„Sunt primele alegeri în care apare un nou actor: inteligența artificială, iar toate analizele arată că evoluția tehnologică aduce cu sine provocări noi în campaniile electorale, cu accent pe pericolul amplificării dezinformării”, a mai arătat Andrei Baciu într-o postare pe Facebook.

IA

Inteligență artificială. Sursa foto: Arhiva EVZ

Inteligența artificială poate fragiliza democrația

Politicianul a mai menționat că Deep Fake-urile și Fake News-urile pot influența opinia publică, într-o direcție greșită. Iar acest lucru poate avea consecințe negative asupra sistemului democratic, aducând profit partidelor extremiste sau populiste.

„Fake news și deep fake, toate acestea sunt instrumente care pot fragiliza democrația”, a mai spus Andrei Baciu.

El a precizat că influența pe care o exercită inteligența artificială asupra vieții publice, în România, dar și în restul lumii, merită o dezbatere mai aprofundată și mai aplicată.

„O temă care merită dezbătută și gestionată cu atenție, pentru un viitor în siguranță!”, a concluzionat politicianul.