Theodor Stolojan, despre ieșirea PNL de la guvernare: Ar fi ceva greu de explicat populaţiei

Theodor Stolojan, despre ieșirea PNL de la guvernare: Ar fi ceva greu de explicat populaţiei Theodor Stolojan. Sursă: Arhivă EVZ

Theodor Stolojan a declarat că Partidul Național Liberal va pierde din capitalul electoral din cauza măsurilor fiscale pe care Guvernul condus de Marcel Ciolacu și le-a asumat. 

În accepțiunea fostului premier, Theodor Stolojan, liberalii vor fi nevoiți să se justifice în fața electoratului. Va fi nevoie ca PNL să explice că viitoarele acte normative sunt menite să corecteze derapajul bugetar din sistemul fiscal. Și, totodată vor limita pe cât de mult posibil cheltuielile din sectorul bugetar.

Theodor Stolojan

Theodor Stolojan, PNL; sursă foto: Arhiva EvZ

Theodor Stolojan: „PNL nu trebuie să iasă de la guvernare”

În opinia lui Stolojan, liberalii nu ar trebui să ia în considerare posibilitatea ieșirii de la guvernare. O astfel de decizie ar fi greu de justificat. Aserțiunea fostului premier vine ca un răspuns la opinia liberalului Florin Cîțu care consideră că Partidul Național Liberal ar trebui să iasă din Coaliția de guvernare.

„ Nu. Sub nicio formă, ar fi ceva greu de explicat populaţiei vizavi de responsabilitatea care o ai în această perioadă. Cu fiecare zi care trece şi nu luăm aceste măsuri situaţia devine mai critică”, consideră Theodor Stolojan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a luat parte la toate ședințele Coaliției în cadrul cărora s-au dezbătut măsurile fiscale, dar, dat fiind faptul că Ciucă nu mai deține funcția de prim-ministrul nu este de datoria acestuia să iasă public și să explice măsurile Guvernului, a mai precizat Theodor Stolojan.

Theodor Stolojan despre facilitățile fiscale

„ Ceea ce simţim cu toţii este că oamenii îşi imaginează, sau cred că şi PNL-ul are o contribuţie importantă în creşterea acestor impozite sau, mă rog, în eliminarea unor facilităţi fiscale care nu-şi au rostul şi sigur că PNL-ul va suferi din cauza asta.

De aceea, în discuţiile care au loc în Partidul Naţional Liberal discuţiile sunt tot timpul de a arăta că nu e vorba numai de corectarea unor anomalii în sistemul fiscal, dar iată, sunt şi măsuri disciplinare luate faţă de companiile cu capital de stat şi sunt măsuri de a încerca să pui un control pe cheltuielile neraţionale din sectorul bugetar”, a adăugat Stolojan.

Fostul premier a precizat că Partidul Național Liberal are partea lui de vină pentru climatul economic actual. În opinia lui Stolojan, construcția vilelor de lux, restaurante sau mall-uri nu trebuia subvenționată de la bugetul de stat. Nu era necesar exonerarea constructorilor de la plata impozitelor pe venit. Stolojan a catalogat această măsură ca fiind o politică economică eronată din punct de vedere economic și bugetar.

Partidul Național are partea lui de vină

„ Categoric și PNL-ul are partea lui de vină. Iată, noi am susținut cu tărie facilități fiscale pentru constructori și eu mă întreb de ce trebuie ca bugetul țării să subvenționeze construcția de vile de lux, construcția de restaurante, construcția de mall-uri, prin faptul că scutim de impozit pe venit constructorii. S-a spus că nu avem forță de muncă, avem probleme, că nu știu ce.

Nu este adevărat. Avem în construcții, aproape la fiecare lucrare de construcții noi facem deviz, nu avem aici prețuri de piață competitive, cum avem la lapte sau mai știu eu la ce alt produs, avem devize, sigur că facem licitații publice, dacă lucrările sunt publice, dar în deviz trebuie să-mi trec manopera, care îmi asigură forța de muncă necesară. Altfel, pur și simplu, mă apuc să subvenționez absolut toate construcțiile din România. Deci este o politică și aici greșită din punct de vedere și economic și bugetar”, a spus Stolojan la Digi 24.

În altă ordine de idei, Theodor Stolojan nu este de acord ca PNL și PSD să meargă împreună în alegeri, după cum a propus permierul Marcel Ciolacu. Stolojan consideră că o astfel de strategie ar pune sub semnul întrebării democrația din România.