BNR: Sistemul fiscal din România, un „șvaițer”

BNR: Sistemul fiscal din România, un „șvaițer” Banca Nationala, BNR; Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Eugen Rădulescu, consilierul Guvernatorului Mugur Isărescu, a radiografiat sistemul fiscal din România. Economistul a luat în considerare angajamentul asumat de Palatul Victoria în fața Executivului European, în ceea ce privește ținta deficitului bugetar pentru acest an.

Concret, deficitul bugetar al României pentru acest an a fost estimat de Guvern undeva la 4, 4%. La finalul primului trimestru, în luna martie deficitu bugetar a fost de 1,4% din PIB, după care, în luna mai sărise de pragul de 2%.

Sursa foto: Gov.ro

Sistemul fiscal este un șvaițer

În aceste condiții Executivul de la Bruxelles a atras atenția guvernanților de la București. Măsurile sociale vor pune presiune asupra bugetului și există posibilitatea ca pragul de 4, 4% să fie depășit cel mai probabil până la sfârșitul verii. Depășirea pragului amintit face ca România să piardă finanțări importante din partea Uniunii Europene, la mijloc este vorba de sume de ordinul miliardelor de euro.

Acest aspect a fost reluat și de Eugen Rădulescu, consilierul Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Economistul a sublinat fatpul că nu este nevoie de foarte multă știință ca să-ți dai seama că România nu se poate încadra în ținta de deficit asumată de Guvern până la sfârșitul anului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rădulescu a punctat faptul că echipa ministerială a comis o serie de erori atunci când a întocmit bugetul pentru acest an, deși Consiliul Fiscal a atras atenția asupra acestui fapt.În primul rând, spune economistul, Executivul de la București a supraestimat încasările la bugetul de stat. Iar în al doilea rând a subevaluat cheltuielile bugetare.

Sistemul fiscal este pe cale să plesnească

„Tot sistemul fiscal din România a fost transformat într-un șvaițer, atât pe partea de venituri, cât și pe partea de cheltuieli. Singurul lucru care trebuia să se întâmple era ca el să plesnească. Da, a plesnit. Aici suntem”, a spus Eugen Rădulescu.

Consilierul guvernatorului BNR nu s-a rezumat doar la asemui sistemul fiscal românesc cu un renumit cașcaval elvețian cu găuri. Acesta a mai precizat că:

„Angajamentul către Uniunea Europeană că vom ajunge la 4,4% deficit anul acesta era un angajament frumos, dar n-aveai nevoie de foarte multă știință ca să-ți dai seama că nu se poate. Consiliul Fiscal a spus foarte clar, de la bun început, nu se poate asta.

Veniturile sunt supraevaluate, cheltuielile sunt subevaluate. Asta îmi aduce aminte de anul 2010”, a încheiat bancherul care are peste trei de­cenii petrecute în poziţii de con­ducere în sistemul ban­car.

Măsurile fiscale nemulțumesc mediul de afaceri

În tot acest timp, Guvernul lui Ciolacu urmează să-și asume răspunderea în Parlamentul României. Măsurile fiscale propuse ar trebuie să genereze suficiente venituri pentru a acoperi gaura din buget.

Deși nicio entitatea politică din Coaliția de guvernare nu a catadicsit să-și asume în mod public vreo decizie, Ciolacu a anunțat că Guvernul va livra măsurile de austeritate în această săptămână. Potrivit surselor politice, specialiștii și mediul de afaceri contestă măsurile pe care le va propune Guvernul.

Totodată, Opoziția în frunte cu USR a precizat că va iniția procedurile pentru moțiunea de cenzură. Asta în scenariul în care taxele vor crește. Guvernul a promis că va reduce cheltuielile statului. Dar, nicio măsură nu a fost luată în acest sens, cel puțin până acum. Drept urmare, antreprenorii deplâng faptul că mediul de afaceri este cel care trage ponoasele, potrivit B1 Tv.ro.