Mugur Isărescu, longevitate și putere la Banca Națională a României

Mugur Isărescu, longevitate și putere la Banca Națională a RomânieiSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Mugur Isărescu este un economist și om politic român de origine oltenească. Născut în Vâlcea, la Drăgășani, la 1 august 1949, a făcut studii economice la București, unde s-a specializat pe economie internațională, atât la studiile de licență cât și de doctorat.

Mugur Isărescu afirma într-un interviu că a văzut prima dată Banca Națională a României într-o vizită, dus acolo de sora sa care era funcționar.

S-a specializat pe studierea schimburilor de curs valutar, o activitate de pionierat la acea dată întrucât economiile socialiste stabileau cursul valutar după un sistem special și nu conform principiilor economiei concurențiale.

În 1990, el ajunge Guvernator al Băncii Naționale, succedând unei generații de olteni iluștri: Eugeniu Carada (nu și-a asumat niciodată funcția de guvernator, dar el a fost creierul BNR la înființare în secolul XIX), I G Bibicescu, Dumitru Tilică Burileanu. Mihail Oromolu.

Eugeniu Carada și Mihail Oromolu aveau origini vălcene (Carada era și doljean), Bibicescu și Burileanu fiind mehedințeni.

Mugur Isărescu, veșnic în fruntea BNR

Mugur Isărescu a fost solicitat de Guvernul Român să elaboreze o analiză a evoluției economice a României în funcție de imperativele momentului. Mugur Isărescu mărturisea că a scris o pagină și jumătate. Așa cum învățase de la unul din maeștrii săi. Roman i-ar fi reproșat că la Oxford erau zeci de tomuri care explicau ceea ce Mugur Isărescu prezentase sumar într-o pagină și jumătate.

BNR, Mugur Isărescu, datorie, România

Mugur Isărescu / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Mugur Isărescu este cel mai longeviv Guvernator nu numai din istoria BNR ci și din cadrul sistemului mondial al Băncilor Naționale.

A avut o singură perioadă de întrerupere în 2000. Când a condus Guvernul României în ultima parte a guvernării CDR a României. Menținând cârma economiei unei țări care era în pragul colapsului economic.

A candidat la alegerile prezidențiale din 2000, obținând circa 10%. Un procent bun pentru un candidat care avea notorietate de tehnocrat. Și nu avea în spate o echipă de partid puternică. Mai ales că CDR se făcuse țăndări, iar imaginea Dreptei românești era praf.

Guvernatorul Mugur Isărescu s-a exprimat critic la adresa „creditelor cu buletinul” și a „economiei bazate pe consum”. El spunând, recent, că statul nu poate să reziste dacă sectorul public este subfinanțat. În domenii cheie precum educație, sănătate, administrație.

A luat mereu apărarea micilor producători, dând exemplu, propriile sale neplăceri avute cu legislația economică. Fiind un mic producător de vinuri în zona vinicolă Drăgășani unde s-a născut și a copilărit.

Nu se știe care sunt planurile actuale ale Guvernatorului Mugur Isărescu în contextul anului electoral 2024.