Marcel Ciolacu anunță eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii

Marcel Ciolacu anunță eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii Marcel Ciolacu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Ciolacu anunță eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii. Premierul României spune că, după discuțiile cu Ursula von der Leyen, a obținut această derogare.

Liderul PSD a mai spus că îşi doreşte ca legea pensiilor să fie finalizată în acest an şi sunt trei variante în lucru. Fiind deja discuții zilele trecut pe acest subiect cu reprezentanții Băncii Mondiale. Premierul a făcut aceste declaraţii la Colegiul tehnic Anghel Saligny din București. La deschiderea anului școlar 2023-2024.

Victorie pentru Marcel Ciolacu. Plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii, eliminat

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, 11 septembrie, că cei din Comisia Europeană au acceptat eliminarea plafonului de 9,4% din PIB. Plafon pentru cheltuielile cu pensiile prevăzut în PNRR, în urma discuțiilor de la Bruxelles.

„A fost eliminat, în urma discuţiilor avute şi cu doamna preşedintă a Comisiei Europene (Ursula von der Leyen). Urmează şi noi să finalizăm legea pensiilor fiindcă avem un parteneriat”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este incorect. Cum a fost trimis PNRR la Comisie este fără 9,4. Oricum el nu ar fi fost atins. Problema este că nu putem condamna viitorul. Până în 2030 nu se ducea la 9,4 din PIB. PIB creşte.

Este normal. Se raportează la un nominal mai mare, dar de datoria mea era să negociez şi să avem această discuţie cu Comisia”, a afirmat Marcel Ciolacu

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text

Sursa foto: Facebook

Întrebat dacă va fi finalizată în acest an legea pensiilor, premierul Marcel Ciolacu a răspuns: „Da, eu îmi doresc să fie finalizată”.

„Zilele trecute am avut discuţii şi cu Banca Mondială care este consultantul Ministerului Muncii şi al Comisiei Europene pe legea pensiilor. Sunt trei variante. Deja au început negocierile paralel cu închiderea pensiilor speciale, să avem cât mai repede şi cu legea pensiilor”, a completat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Printre propunerile de modificare a PNRR s-a numărat și reforma pensiilor. Mai precis eliminarea procentului de 9,4% din PIB şi înlocuirea cu includerea unei reguli de indexare. Argumentul României a fost că procentul de 9,4%, prins în forma inițială a PNRR va duce la sărăcirea populaţiei. Adică nu vor mai crește pensiile românilor.

„Este foarte greu să menţii pe o perioadă de 50 de ani acest plafon, în condiţiile în care numai rata inflaţiei în 2022 a fost de 15%”, a explicat recent ministrul Marcel Boloș.