De asemenea, cei doi au vorbit și despre situația din Libia, reglementarea conflictului din Ucraina, dar și chestiuni ce țin de relațiile bilaterale.

Din delegația germană a mai făcut parte și ministrul de Externe Heiko Maas.

Vladimir Putin a menționat în cadrul conferinței de presă că Rusia apreciază poziția responsabilă a Germaniei în ceea ce privește proiectul „Nord Stream 2”.

„Rusia și Germania au la activ un șir de proiecte comune importante în domeniul energetic”, a subliniat Putin.

La rândul ei, Merkel a declarat că proiectul trebuie dus la bun sfârșit. Cancelarul a subliniat că el este legiferat prin intermediul noii legislații europene.

„Germania şi alte ţări europene au doar de câştigat în urma  “Nord Stream”. Toţi sunt interesaţi de diversificarea livrărilor sale de gaze, dar acesta este un proces foarte important”, a declarat Merkel

Proiectul „Nord Stream 2” presupune construcția a două linii de gazoduct cu o capacitate de 55 miliarde de metri cubi de gaz care vor conecta țărmul Rusiei cu Germania prin Marea Baltică. Noua conductă va fi construită în apropiere conductei Nord Stream.

De realizarea proiectului se ocupă compania Nord Stream 2 AG. Jumătate din mijloace vor fi investite de Gazprom, restul vor fi oferite de partenerii europeni, Shall, OMV, Engie, Uniper și Wintershall.

Împotriva acestui proiect s-a pronunțat SUA care dorește să promoveaze în Europa propriul gaz lichefiat.

Nici Ucraina, Polonia, Letonia și Lituania nu sunt de acord cu Nord Stream – 2, care au temeri că vor pierde veniturile de pe urma tranzitului gazului rusesc.

În favoarea proiectului se pronunță Germania și Austria, interesate de livrarea sigură a gazului, precum și Norvegia, guvernul căreia deține 30 la sută din acțiunile companiei Kvaerner, unul din executorii lucrărilor de construcții.

În legătură cu situația din Libia, Vladimir Putin a afirmat că aceasta compromite securitatea şi stabilitatea nu doar din regiune, „ci are o proiecţie negativă şi asupra Europei”.

„Am în vedere imigraţia ilegală, comerţul de contrabandă, traficul de arme şi substanţe narcotice”, a declarat Putin.

El a subliniat că trebuie să se pună capăt confruntărilor militare dintre Armata Națională Libiană a mareșalului Khalifa Haftar  şi Guvernul de Unitate Națională al lui Fayez Sarra.

„Trebuie instituit regimul de încetare a focului şi luate măsuri privind reluarea procesului politic, având drept scop final depăşirea crizei din interiorul ţării şi formarea unor instituţii de stat unice”, a spus Putin.

Merkel a declarat, la rândul ei, că Germania speră că eforturile Rusiei şi Turciei în vederea reglementării conflictului din Libia se vor încununa de succes. Berlinul contează de asemenea pe convocarea cât mai grabnică a convocării conferinţei libiene, potrivit sputnik.md