Inflația mare ne va duce în criză. Care sunt celelalte temeri ale românilor

Inflația mare ne va duce în criză. Care sunt celelalte temeri ale românilor Sursa foto: Pixabay

Românii consideră că ţara noastră ar putea fi lovită de o nouă criză financiară adusă de inflația încă foarte mare. Mai mult, o parte dintre ei sunt de părere că lovitura economică ar putea avea loc în acest an. Potrivit unei analize recente, cei mai mulți dintre cetățeni se tem de inflație.

Românii se tem de inflația mare

Românii susțin că inflația va duce spre o criză economică în 2024. Totodată, mulți dintre ei cred că disputele internaţionale modificările legislative pot avea un rol cheie în acest context.

Datele reies din sondaj ul realizat de compania Reveal Maketing Research. Analiza a fost întocmită la solicitarea XTB România, o companie care se ocupă ch tranzacţionarea pe bursele internaţionale.

Conflictele internaționale, impact major asupra economiei 

Peste jumătate dintre respondenți consideră că România să poate confrunta cu o criză economică. O mare parte dintre cei intervievați au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legat de cauza unei eventuale crize economice, majoritatea românilor spun că inflația ar fi factorul determinat. Conform datelor culese, peste 76% dintre cei intervievați au această opinie.

Un procent de 56% dintre cetățenii cuprinși în analiză consideră că disputele internaţionale pot contribui la izbucnirea unei eventuale crize economice.

Totodată, 40% dintre aceștia cred că modificările legislative pot avea un astfel de impact. 39 % dintre respondenți spun că alegerile electorale contribuie la izbucnirea unei eventuale crize economice. În schimb, 23% sunt de părere că șomajul și creșterile din acest sector pot duce la un cutremur pe piața economică.

Inflație

Inflație. Sursa foto: Freepik

Inflația, produsă de creșterea din pix a salariilor

Peste 66% dintre cei intervievați spun că  „banii puşi deoparte” ar reprezenta salvarea în astfel de cazuri. De asemenea 60% dintre români nu ezită să apeleze la depozitele de economii.

„Este firesc ca, în vremuri incerte, să ne dorim să economisim pentru un viitor mai stabil. În acest context, este mai prudent să nu «punem toate ouăle în acelaşi coş» şi să fim deschişi la diversificarea metodelor de investiţii. În contextul în care inflaţia este văzută de mare parte dintre români drept o posibilă cauză a unei eventuale crize economice, datele arată că, în faţa acestui fenomen, banii puşi deoparte «la saltea» sau în depozite bancare nu reprezintă o metodă de a economisi”, explică Irina Cristescu, manager general al XTB România, arată News.ro.

Astfel, 42% dintre respondenţi sun deschiși să facă investiții. În același timp, 26% dintre aceştia au încredere în investiţiile la bursă.