Evenimentul Zilei > Actualitate > Infiorător. Aşa se aude o boală extrem de gravă. ,,Doar cancerul pancreatic şi pulmonar au o supravieţuire mai mică,, spune un medic român
Infiorător. Aşa se aude o boală extrem de gravă. ,,Doar cancerul pancreatic şi pulmonar au o supravieţuire mai mică,, spune un medic român

Infiorător. Aşa se aude o boală extrem de gravă. ,,Doar cancerul pancreatic şi pulmonar au o supravieţuire mai mică,, spune un medic român

Te-ai întrebat vreodată ce poate auzi un medic atunci când te ascultă cu stetoscopul? Un doctor de la noi explică pentru EVZ sunetul groaznic al unei boli grave, care este la fel de grav[ precum cancerul. Este vorba de fibroza pulmonară idiopatică!
 
 
 

 Fibroza pulmonară idiopatică este o boală extrem de gravă, iar potrivit medicilor, afecţiunea este la fel de gravă precum cancerul, iar cauzele încă sunt necunoscute.

„La 5 ani de la diagnostic, doar cancerul pancreatic și cancerul pulmonar au o supraviețuire mai mică decât fibroza pulmonară idiopatică! Este o boală gravă, iar în România sunt aproximativ 4.000 de pacienţi cu această afecţiune severă,, a explicat pentru EVZ doctorul Marius Geantă.

Potrivit specialistului, fibroza pulmomară idiopatică este una dintre bolile care se pot auzi cu stetoscopul, însă, suntetul este infiorător!

 

„Sunetul aduce cu cel dat de desprinderea bruscă a celor două suprafețe ale unui velcro-arici. Dispneea, tusea seacă și degetele hipocratice (în “sticlă de ceas”) sunt semnele principale ale fibrozei pulmonare idiopatice.. De multe ori acest zgomot este confundat cu alte suferințe pulmonare și cardiace, care duc la o întârziere a diagnosticului de până la 2 ani. Timp în care, în medie, pacientul cu FPI ajunge la cel puțin 3 medici, fără a i se pune diagnosticul correct,, mai spune doctor Geantă.