India a ajuns la peste 350.000 de cazuri de infectări cu coronavirus în ultimele 24 de ore. De asemenea, conform statisticilor, numărul de decese provocate de COVID-19 au crescut cu încă 3.417 victime în ultimele 24 de ore, conform Reuters.

Înregistrând 368.147 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, numărul total al infectărilor din India a ajuns la 19,93 de milioane, iar bilanţul victimelor este de 218.959, potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătăţii din această ţară.

Experţii medicali sunt de părere că numărul cazurilor ar putea fi mult mai mari, chiar și de zece ori, dat fiind că India are o populație de 1,35 de miliarde de locuitori. Spitalele funcționează la capacitate maximă, iar rezervele de oxigen medical sunt epuizate. Morgile și crematoriile nu mai fac față și au fost copleșite de numărul celor care vor să-și ardă rudele decedate.

Guvernul evită decretarea unui lockdown

Cel puţin 11 state şi unităţi teritoriale indiene au impus diverse forme de restricţii pentru a limita creșterea numărului de infectări. Cu toate acestea, deși se află în pragul dezastrului sanitar, guvernul condus de prim-ministrul Nadrendra Modi ezită să decreteze un lockdown la nivel national. O astfel de măsură ar putea avea un impact economic foarte mare.

„După părerea mea, doar un ordin naţional care să le impună locuitorilor să rămână în locuinţe şi declararea stării de urgenţă medicală vor putea să acopere nevoile generate de actuala criză sanitară”, a scris Bhramar Mukherjee, medic epidemiolog la Universitatea Michigan, într-un mesaj pe Twitter.

Varianta „dublă mutantă” face ravagii. Groparii ard mormane de cadavre. Crematoriile se înfundă. Imagini de Apocalipsă

Guvernul se pregătește pentru o criză politică

Creşterea bruscă a infectărilor cu noul coronavirus reprezintă cea mai gravă criză cu care se confruntă premierul Modi, de la preluarea mandatului în anul 2014. Prim-ministrul indian a fost criticat pentru că nu a luat măsuri din timp pentru a limita răspândirea virusului. Premierul este făcut responsabil pentru că a permis mai multor milioane de persoane să participe la festivaluri religioase și mitinguri electorale,  fără să poarte măşti de protecţie sanitară.

Pe de altă parte, un grup de consilieri ştiinţifici, creat de către guvern, a avertizat în legătură cu o nouă variantă mai contagioasă a coronavirusului care se răspândește în toată țara. În ciuda avertismentelor, care datează încă din luna martie, guvernul central nu a impus restricţii majore pentru a opri răspândirea virusului.

Este de așteptat ca această criză să se răsfrângă asupra guvernului Modi și să afecteze puternic viitorul politic al premierului, dar și al partidului său. India va avea alegeri generale în anul 2024.

Lideri ai 13 partide din opoziţie au semnat o scrisoare deschisă prin care i-au cerut prim-ministrului Modi să lanseze imediat o campanie de vaccinare la nivel naţional şi să prioritizeze livrările de oxigen medical pentru spitale şi centre medicale.

epaselect epa09167849 A Family member, wearing a Personal Protective Equipment (PPE), waits to perform the last rites for COVID-19 victims at a cremation ground in New Delhi, India 29 April 2021. Delhi reported 25,986 fresh cases, 368 deaths in last 24 hours and continue to struggle with the oxygen supply. EPA/IDREES MOHAMMED

India are probleme cu vaccinurile

Mai multe state indiene au amânat deschiderea campaniilor locale de vaccinare pentru toţi rezidenţii adulţi începând de duminică, din cauza penuriei de vaccinuri. Ministerul Sănătăţii din India a anunţat că statele indiene dispun în prezent de un stoc de 10 milioane de vaccinuri şi că alte 2 milioane de doze vor sosi în ţară în următoarele trei zile.

În ciuda faptului că este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, India nu deţine suficiente doze pentru ea însăşi – subminând astfel planurile sale de a accelera campania naţională de vaccinare începând de sâmbătă. India întâmpină dificultăţi în a-şi creşte capacitatea de producţie dincolo de pragul de 80 de milioane de doze pe lună din cauza penuriei de materii prime şi a unui incendiu izbucnit la Serum Institute, care produce vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca.

Până în prezent, doar 9% dintre cei 1,35 miliarde de rezidenţi indieni au fost inoculaţi cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.