Evenimentul ZileiEVZ SpecialPrima măsură luată de UE după ce virusul din India a ajuns în Grecia

Prima măsură luată de UE după ce virusul din India a ajuns în Grecia

Prima măsură luată de UE după ce virusul din India a ajuns în Grecia
Comisia Europeană se coordonează cu statele membre ale UE care sunt dispuse să trimită urgent medicamente şi oxigen Indiei, ţară care se confruntă cu un val agresiv al pandemiei de COVID-19 provocat de o nouă variantă a coronavirusului.

Uniunea Europeană speră să diminueze cât mai mult impactul mutației indiene. Vă readucem aminte că în urmă cu doar câteva ore a devenit oficial că mutația COVID-19 din India, cea mai agresivă de până acum, a ajuns în Europa.

”Suntem pregătiţi să oferim ajutor. Uniunea Europeană îşi uneşte resursele pentru a răspunde rapid cererii de asistenţă prin Mecanismul European de Protecţie Civilă”, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei EFE.

Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a semnalat la rândul său că Centrul european de coordonare şi răspuns pentru situaţii de urgenţă desfăşoară în prezent o acţiune de coordonare cu statele UE dispuse să trimită rapid Indiei medicamente şi oxigen.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat de asemenea că guvernul său pregăteşte un ajutor de urgenţă pentru India. ”Lupta împotriva pandemiei este lupta noastră, a tuturor. Germania este solidară cu India şi pregăteşte de urgenţă o misiune de ajutor” a spus Merkel, potrivit AFP.

Germania se confruntă ea însăşi cu al treilea val al pandemiei şi capacitatea sa de internări la terapie intensivă se apropie de limită. În acest weekend au intrat în vigoare noi restricţii la scară naţională, mai ales închiderea şcolilor în regiunile cele mai afectate.

Guvernul de la Berlin va institui de luni noi restricţii pentru călătoriile dinspre India pentru a preveni aducerea variantei indiene a coronavirusului, primele cazuri de infectare cu această variantă fiind deja semnalate în Europa.

Deocamdată nu au fost oferite detalii despre ajutorul german pentru India, dar săptămânalul Der Spiegel a scris că armata germană a primit ordin să organizeze aprovizionarea cu oxigen.

Ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, India a înregistrat în ultimele 24 de ore circa 350.000 de noi cazuri de COVID-19 şi 2.767 de decese. Sistemul său sanitar se află în pragul colapsului, spitalele confruntându-se cu lipsa paturilor, a oxigenului şi medicamentelor vitale.

Statele Unite au anunţat de asemenea că vor trimite rapid Indiei ajutor sanitar.


Accesează: