Evenimentul Zilei > Actualitate > INCREDIBIL! Laszlo Tokes a primit Ordinul de ONOARE al UNGARIEI după ce i-a fost retras titul STEAUA ROMÂNIEI
INCREDIBIL! Laszlo Tokes a primit Ordinul de ONOARE al UNGARIEI după ce i-a fost retras titul STEAUA ROMÂNIEI

INCREDIBIL! Laszlo Tokes a primit Ordinul de ONOARE al UNGARIEI după ce i-a fost retras titul STEAUA ROMÂNIEI

Europarlamentarul Laszlo Tokes, căruia i-a fost retras titlul Steaua României, a primit Ordinul de Onoare al Ungariei. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial al Ungariei.

Potrivit Agerpres, Tokes a primit distincția din aceleași motive pentru care a obținut Ordinul Steaua României în 2009.

Distincția i-a fost acordată de președintele Ungariei, Janos Ader, la propunerea prim-ministrului Viktor Orban. El recunoaște ”curajul, demnitatea umană și meritele lui Tokes în declanșarea Revoluției de la Timișoara care a condus la căderea dictaturii comuniste și a deschis drumul către libertate pentru România și maghiarii din Transilvania în 1989”, arată sursa precizată anterior, care citează presa maghiară.

În urmă cu câteva săptămâni, Lazlo Tokes a pierdut Ordinul Steaua României, acordat în 2009 de către fostul președinte Traian Băsescu pentru meritele sale în Revoluția din 1989, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, la 25 februarie, recursul făcut de eruoparlamentar față de decizia prin care Curtea de Apel București confirma, în urmă cu doi ani, legalitatea măsurii de retragere a distincției.

La sfârșitul lunii noiembrie, în 2013, Ordinul Național ”Steaua României” a hotărât, cu 5 voturi ”pentru” și o abținere, retragerea distincției acordate lui Laszlo Tokes pentru că acesta i-a cerut, în vara aceluiași an, premierului maghiar, la lucrările Universității de Vară Balvanyos, că împreună cu executivul pe care îl conduce să construiască un sistem de cooperare națională”,astfel încât să ofere ”protectorat” Transilvaniei, oferin spre exeplu acțiunile Austriei cu Tirolul de Sud.