Coordonatorul lucrărilor de la Cazino, inginerul Marius Stan împreună cu arhitectul constănțean Radu Cornescu, desemnat de primarul Decebal Făgădău să supravegheze  desfășurarea lucrărilor, au furnizat câteva detalii despre modul în care se vor desfășura activitățile de restaurare.

„Proiectele au ajuns aici, echipele sunt pe poziții, iar lucrările de restaurare încep cu fațadele. O echipă de experți, specializați în clădiri monument istoric clasa A, a testat tencuielile iar probe de parament, tencuială, finisaje și ornamente au fost trimise în laboratoare din Austria și Germania pentru a se stabili exact ce fel materiale trebuie folosite la restaurare. Așteptăm rezultatele”,  a explicat Radu Cornescu

El a menționat că vor fi utilizate cele mai bune materiale cu o calitate și o compoziție care să respecte toate normele actuale, inclusiv rezistența la cutremure de gradul 7-8 și la aerul sărat al mării. ”Aici vor lucra mai multe echipe. Prima echipă a montat schelele pe toate cele 4 fațade, a doua echipă se ocupă cu organizarea de șantier, urmează echipele care vor executa lucrările de instalații electrice, sanitare, termice, instalații de ventilație”, a spus arhitectul Cornescu.

       

Cazinoul va fi refăcut conform proiectului original. ”Echipele de restauratori au găsit printre ziduri, schițe ascunse cel mai probabil de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950. În interior există și o scară construită după anul 1986 și aceasta va fi desființată pentru că nu s-a respectat stilul Art Nouveau și a astupat fațada Cazinoului, cea dinspre mare. Eu, ca și reprezentant al Primăriei Municipiului Constanța, am discutat cu proiectantul și am decis să demolăm scara și să o refacem cu detaliile din 1910”,  a precizat Radu Cornescu.

El a anunțat că vor avea loc remodelări ale spațiilor interioare astfel încât Cazinoul să funcționeze mai mult pe partea de cultură. ”În interiorul Cazinoului va exista și o expoziție permanentă cu istoria acestei clădiri. Nu există parte ușoară în restaurarea acestui monument. După ce se va lucra la partea de rezistență și arhitectură, vor fi realizate picturi murale și va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de an”, potrivit arhitectului.

Iar coordonatorul lucrărilor de șantier, Marius Stan, a explicat că în acest moment se execută lucrări de demolare și desfacere a elementelor introduse ulterior construcției inițiale, pentru a aduce fațada la forma originală din 1910. ”Vor fi efectuate recompartimentări, conform autorizației de construire emisă de Primăria Constanța, pentru funcțiunile noi pe care le va avea Cazinoul. La ultima restaurare au fost introduse elemente care nu corespund și acestea vor trebui desființate”, a spus inginerul.

După finalizarea lucrărilor care vor mai dura cel puțin 24 de luni, Cazinoul va fi redat circuitului public.