Evenimentul Zilei > Actualitate > Incidentele de securitate, un pericol care a crescut în România în ultimii doi ani. Care este cauza
Incidentele de securitate, un pericol care a crescut în România în ultimii doi ani. Care este cauza

Incidentele de securitate, un pericol care a crescut în România în ultimii doi ani. Care este cauza

Incidentele de securitate dau mari bătăi de cap în România, în ultima perioadă, iar autoritățile caută soluții.

Incidentele de securitate, un pericol care a crescut în România în ultimii doi ani. Ele sunt cauzate de întreruperea furnizării energiei electrice. Sistemele de comandă şi control pentru producerea, transportul şi distribuţia de energie au nevoie de reţele de comunicaţii. A afirmat Eduard Lovin, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„Majoritatea reţelelor de comunicaţii din România sunt moderne, performante şi au un nivel de rezilienţă ridicat. Din perspectiva unei multitudini de riscuri. Inclusiv cele de atacuri cibernetice. Dar „calitatea” de consumator de energie electrică se dovedeşte a fi o vulnerabilitate de sistem foarte importantă.

Incidentele de securitate, un pericol în creștere în România

În ceea ce priveşte afectarea unor servicii de comunicaţii din cauza întreruperii furnizării energiei electrice, din datele comunicate de operatori. Doar în ultimul an, s-au înregistrat peste 100.000 de evenimente de acest tip. Este necesară o colaborare intersectorială mai strânsă, în special între companiile de energie şi comunicaţii, pentru că sunt domenii interdependente.

Reţelele de comunicaţii au nevoie de energie electrică şi de rezolvarea cât mai rapidă a incidentelor, iar sistemele de comandă şi control pentru producerea, transportul şi distribuţia de energie au nevoie de reţele de comunicaţii.” A afirmat Eduard Lovin.

ANCOM a făcut o analiză legată de particularităţile incidentelor cauzate de întreruperile furnizării energiei electrice. Mai ales că în ultimii ani numărul acestora a crescut în totalul incidentelor raportate către Autoritate.

„Este de natură să afecteze buna funcţionare a unei game largi de activităţi”

„Lipsa comunicaţiilor mobile într-o anumită zonă împreună cu întreruperea temporară a furnizării energiei electrice este de natură să afecteze buna funcţionare a unei game largi de activităţi în domenii precum comerţ, industrie, educaţie, sănătate, ordine publică şi chiar securitate naţională.” Se precizează în raportul celor de la ANCOM.

Conform rapoartelor privind incidentele de securitate realizate de Autoritate, în 2019 numărul incidentelor electrice cu impact semnificativ cauzate de întreruperile de curent a crescut aproape de trei ori comparativ cu anul 2017 (de la 140 la 360). Ajungând să reprezinte 45% din totalul incidentelor raportate.