Evenimentul Zilei > International > ÎNCHISOARE pe VIAŢĂ pentru tentativă de ASASINARE a lui ERDOGAN
ÎNCHISOARE pe VIAŢĂ pentru tentativă de ASASINARE a lui ERDOGAN

ÎNCHISOARE pe VIAŢĂ pentru tentativă de ASASINARE a lui ERDOGAN

Pentru tentativă de asasinare a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în timpul puciului eşuat din 15 iulie 2016,un tribunal turc a condamnat miercuri la închisoare pe viaţă 34 de persoane.

Procesul a a vut loc la tribunalul din Mugla, oraş situat în sud-vestul Turciei. Printre cei condamnaţi se află fostul general de brigadă Gokhan Sahin Sonmezates, acuzat că a făcut parte din junta care a încercat să răstoarne regimul Erdogan.

Acesta este cel mai important dintre procesele deschise în Turcia după tentativa de lovitură de stat, soldată cu circa 250 de morţi.

În noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, în timp ce puciştii încercau să preia controlul asupra centrelor de putere de la Ankara şi Istanbul, un comando de soldaţi pucişti a luat cu asalt hotelul unde Erdogan îşi petrecea vacanţa alături de familie, în staţiunea Marmaris.

Şeful statului turc plecase cu puţin timp înainte de sosirea militarilor pucişti, potrivit declaraţiilor lui Erdogan. Doi poliţişti care asigurau protecţia preşedintelui turc şi au rămas la hotel au fost ucişi în schimbul de focuri cu puciştii.

În cadrul acestui proces, predicatorul musulman Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în SUA de la sfârşitul anilor '90, a fost judecat în absenţă.

După tentativa de puci, autorităţile turce au lansat o amplă campanie de represalii, fiind vizaţi presupuşii susţinători ai lui Gülen. Începând din iulie 2016, circa 50.000 de persoane au fost arestate şi 140.000 concediate sau suspendate în cadrul acestei campanii.