Evenimentul Zilei > Social > Începe simularea la Evaluarea Națională. Ce se întâmplă în localitățile carantinate
Începe simularea la Evaluarea Națională. Ce se întâmplă în localitățile carantinate

Începe simularea la Evaluarea Națională. Ce se întâmplă în localitățile carantinate

Luni începe simularea pentru examenul la Evaluarea Națională care va fi susținută de elevii claselor a VIII-a.

Luni începe simularea la examenul de Evaluare Națională pentru elevii de clasa a VIII-a. Probele de concurs la simulare se vor desfășura pe parcursul a două zile, luni și marți. Notele la simulări nu vor fi trecute în catalog.

Excepție vor face elevii din localitățile aflate în carantină și care nu pot participa fizic la examen. Conform reglementărilor în vigoare, cei din localitățile aflate în carantină vor da testul mai târziu, după ce vor fi ridicate restricțiile.

Simularea Evaluării naţionale va începe cu proba scrisă la limba și literatura română. Copiii vor avea la dispoziție două ore ca să rezolve subiectele propuse de Ministerul Educației. Acestea au fost elaborate după noua program și sunt asemănătoare celor de tip PISA. Marți, elevii vor continua simularea pentru Evaluarea Națională cu proba scrisă la matematică. La fel, pentru rezolvarea subiectelor, ei vor avea la dispoziție tot două ore.

Rezultatele la probele de simulare vor fi afișate la nivelul fiecărei unități școlare în ziua de 16 aprilie.

Notele obținute la aceste probele simulării nu vor fi înscrise în catalog. Ele sunt, însă, importante, pentru profesori, pentru părinți și pentru elevi deoarece arată nivelul de pregătire a acestora din urmă.

Ce se întâmplă în localitățile carantinate

În mai multe localități din țară, aflate în carantină din cauza pandemiei COVID-19 simularea nu se va ține la datele programate. Examenul va fi amânat până la o data ulterioară, când vor fi ridicate restricțiile impuse de autorități și când elevii vor putea reveni în sălile de clasă.

Potrivit Ministerului Educației, simulările pentru clasele terminale, evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi organizate după ieșirea din carantină. Data la care vor fi reprogramate examenele nu va putea depăși, însă 15 mai.

Calendarul oficial al Evaluării Naționale

Conform calendarului oficial propus de Ministerul Educației, examenul de Evaluare Națională se va desfășura în luna iunie. Calendarul a fost stabilit încă de la începutul anului școlar.

Calendarul după care se va desfășura Evaluarea Națională în anul 2021:

07 – 11 iunie – înscrierea candidaţilor.

22 iunie – proba scrisă la limba și literatura română.

24 iunie – proba scrisă la matematică.

25 iunie – proba scrisă la limba maternă.

29 iunie – afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor.