Evenimentul Zilei > International > Începe războiul?! China se pregătește de invazie. Au pregătite avioanele de luptă
Începe războiul?! China se pregătește de invazie. Au pregătite avioanele de luptă

Începe războiul?! China se pregătește de invazie. Au pregătite avioanele de luptă

În perioada 18-19 septembrie, și în timp ce subsecretarul de stat american pentru creștere economică, energie și mediu, Keith Krach, se afla în vizită la Taipei, Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a efectuat manevre aeriene majore dincolo de linia centrală a strâmtorii Formosa, care marchează frontiera maritimă între Taiwan și Republica Populară Chineză.

Până în 2019, avioanele și navele militare chineze au avut grijă să nu treacă această linie de mijloc. Dar acum nu mai este cazul, astfel de incidente sunt în creștere. De exemplu, la 10 septembrie,  Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan a denunțat incursiunea avioanelor de luptă chineze Su-30 și J-10, precum și cea a unui avion de luptă antisubmarin Y-8 în Zona de identificare a apărării aeriane a Taiwanului (ADIZ),  în timpul manevrelor navale ale PLA.

„Manevrele militare ale guvernului chinez constituie o provocare serioasă împotriva Taiwanului și o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității în regiune. (…) Astăzi PLA a ales să desfășoare exerciții în apropierea Taiwanului, mâine ar putea face amenințări similare în apropierea altor țări ”, a argumentat Taipei.

 Beijingul nu se sinchisește de protestele taiwaneze

Și tendința Chinei este chiar de a supralicita, dacă judecăm după mijloacele de luptă angajate în timpul exercițiilor organizate cu ocazia vizitei oficialului american la Taiwan.

La 18 septembrie, două bombardiere H-6 și 16 avioane de vânătoare (inclusiv 8 J-16, 4 J-10 și 4 J-11) au trecut astfel linia mediană. A doua zi, cu excepția prezenței unui Y-8, un dispozitiv aproape identic a fost desfășurat în aceleași condiții.

Iar cotidianul Global Times, care urmeză linia dictată de Partidul Comunist Chinez, a afirmat negru pe alb, citând analiști military, că recentele manevre ale armatei chineze „nu reprezintă un avertisment ci o repetiție pentru a prelua controlul asupra Taiwanului”.

Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a denunțat încă o dată activitățile militare chineze din vecinătatea Taiwanului.

„Cred că nu contribuie la reputația internațională a Chinei. Mai mult, ele pun poporul taiwanez și mai mult în gardă pentru că înțelegem și mai bine adevărata natură a regimului comunist chinez ”, a declarat ea, la 20 septembrie.

„În plus, și alte țări din regiune au o mai bună înțelegere a amenințării reprezentate de China”, a adăugat ea.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: