După Hong Kong, China persistă: Vom zdrobi separatismul din Taiwan

După Hong Kong, China persistă: Vom zdrobi separatismul din Taiwan

Până în prezent, oficialii chinezi au rămas pe amenințări și intimidări împotriva Taiwanului, pe care ei îl consideră o provincie rebelă, care trebuie să revină imperativ în brațele Republicii Populare Chineze.

Aceasta se traduce prin acțiuni care vizează izolarea diplomatică a Taipeiului precum și creșterea presiunii militare, în special via zboruri ale bombardierelor sau prin trimiterea de nave militare  în imediata apropiere a insulei.

Însă, în ultimele zile, tonul Beijingului a devenit și mai marțial decât de obicei, în timp ce Partidul Democrat Progresist din Taiwan (PDP sau DPP), care este hotărât să  păstreze distanța față de Beijing, și-a văzut structura consolidată în timpul ultimele alegeri.

Solicitat să comenteze creșterea cu 6,6% a bugetului Armatei Populare de Eliberare a poporului (PMA) decisă săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, a declarat că țara sa „se confruntă cu creșterea amenințărilor la adresa securității”, în special din cauza PDP din Taiwan.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Liderii Partidului Democrat Progresist din Taipei se bazează pe forțele exterioare și merg mai departe pe calea separatismului”, a spus el, referindu-se implicit la Statele Unite, care trimit în mod regulat nave să navigheze în Strâmtoarea Formosa (operațiuni FONOP pentru apărarea libertății de navigație) și oferă sprijin militar Taiwanului prin intermediul vânzărilor de arme.

De altfel,  Wu Qian a spus că aceste contracte de armament au fost „extrem de rele și foarte periculoase”. De asemenea, el a spus: „Trebuie să facem calcule economice, luând în considerare cheltuielile militare. Și să încheie: „Orice încercare a PDP-ului taiwanez de a obține independența cu forța se va sfârși în rușine”.

Cu câteva zile mai devreme, premierul chinez, Li Keqiang, a făcut observații care au marcat o ușoară schimbare semantică, ceea ce este important în mesajul Chinei către Taiwan.

Astfel, spre deosebire de declarațiile anterioare, el nu a mai dorit o „reunificare pașnică” cu Taiwanul. Ci numai o „reunificare”.

Republica Populară Chineză „se va opune și descuraja cu hotărâre orice activitate separatistă care vizează independența Taiwanului” și „vom încuraja insularii să ni se alăture pentru a ne opune independenței Taiwanului și a promova reunificarea Chinei”, a spus Li Keqiang.

Vorbind cu ocazia celei de-a 15-a aniversări a legii anti-secesiune, al cărei Articol 8 legitimează o operațiune militară dacă Taiwanul se va îndrepta către o independență mai mare față de China continentală, generalul Li Zuocheng, șeful departamentului de stat-major interarme și membru al Comisiei militare centrale, nu s-a deranjat cu precauții oratorice.

„Coluziunea dintre forțele de independență ale Taiwanului și forțele externe reprezintă o amenințare mare și realistă pentru dezvoltarea pașnică a relațiilor în strâmtoarea Taiwan”, a lansat generalul Li.

Și „dacă posibilitatea unei reunificări  pașnice eșuează, Armata Populară de Eliberare va lua, cu întreaga țară - inclusiv cu oamenii din Taiwan - toate măsurile necesare pentru a strivit cu hotărâre orice complot sau acțiune separatistă”, a avertizat el, citat de Zone Militaire.

Cuvintele generalului Li Zuocheng sunt cu atât mai grele, cu cât acest ofițer este un erou al războiului din Vietnam (1979), făcându-l astfel unul dintre puținii oficiali ai Armatei Populare de Eliberare caree a primit botezul focului.