Evenimentul Zilei > Economie > Începe Rabla pentru electrocasnice. Ce valoare vor avea voucherele oferite de stat
Începe Rabla pentru electrocasnice. Ce valoare vor avea voucherele oferite de stat

Începe Rabla pentru electrocasnice. Ce valoare vor avea voucherele oferite de stat

Programul Rabla pentru electrocansice va începe până la finalul acestei săptămâni, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Programul Rabla pentru electrocasnice ar putea fi demarat la finalul acestei săptămâni, vineri. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna. El a precizat că ordinul de ministru prin care va fi lansat programul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Astfel, programul Rabla pentru electrocasnice va putea să înceapă în cursul acestei săptămâni. La sfârșitul lunii aprilie, ministrul Mediului anunța că programul se va derula pe trei subcategorii. Astfel, se va evita transformarea într-un „program de cumpărat televizoare”, a precizat Tanczos Barna.

Programul urmează să fie bazat pe achiziția de echipamente cu consum redus de energie electrică.

„Eficiența prin reducerea consumului să fie maximă. Ne concentrăm în prima fază pe mașinile de spălat, frigidere, după care venim cu a doua etapă, probabil la două săptămâni, vom veni cu a doua etapă, pentru laptop, tabletă și televizor, astfel încât să asigurăm pentru familiile care trebuie să doteze gospodăria cu tablete și laptopuri. Copiii au mare nevoie de asemenea sprijin pentru a putea participa la ore.”, a declarat ministrul Mediului.

Potirvit spuselor sale, în ultima fază, a patra, se va veni cu programul destinat schimbării aparatelor de aer condiționat și a mașinilor de spălat.

„În ultima fază, la probabil 4 săptămâni de la lansare, venim cu programul pentru aparate de aer condiționat, mașină de uscat rufe și ce mai rămâne. Ele vor fi disponibile pentru cetățeni pe bugete alocate pe fiecare subgrupă, astfel încât eficiența programului să fie maximă și ca nu cumva să transformăm într-un program de cumpărat televizoare”, a mai spus ministrul.

Rabla pentru electrocasnice a fost amânat

Inițial, programul Rabla pentru electrocasnice trebuia să înceapă în data de 15 decembrie, însă programul a fost amânat. Fostul ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, anunța că Programul are un buget total de 40 de milioane de lei. Acesta va permite utilzarea caselor românilor cu ehipamente electrocasnice de ultimă generație.

Rabla pentru Electrocasnice 2020 a introdus în lista echipamentelor finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) patru produse care nu au existat în edițiile anterioare. Este vorba despre aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri și tablete.

Ce valoare au voucherele

Valoarea voucherului pentru fiecare dintre cele 9 echipamente pentru care se acordă finanțare este:

  • laptopuri – finanțare de 500 de lei;
  • aparate de aer condiționat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, mașini de spălat vase, cu o finanțare nerambursabilă de 400 de lei;
  • tablete și mașini de spălat rufe – finanțare nerambursabilă de 300 de lei;
  • aspiratoare, cu o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.