O altă țară din Uniunea Europeană pare că vrea să trântească ușa în nasul Bruxellesului: Spania.
Unde sentimentele negative față de blocul comunitar au explodat cu ocazia tulburărilor generate de mișcarea separatistă catalană.
În plus, o decizie recentă a Curții Europene de Justiție arată că unui important lider separatist catalan, Oriol Junqueras, nu-i poate fi ridicată imunitatea parlamentară, are dreptul la ea fiind ales deputat european în luna mai.

Oriol Junqueras și alți nouă lideri separatiști catalani au fost închiși în 2017 și condamnați la pedepse grele pentru rolul lor jucat în referendumul cu privire la independența Cataloniei, ilegală în ochii Madridului.

Junqueras ispășește o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru rebeliune. Instanța europeană a considerat că Junqueras trebuie eliberat și autorizat să-și ocupe locul în Parlamentul European.

Decizia a făcut vâlvă în Spania, mai ales în rândurile partidului de dreapta, Vox, care este acum supus la mari presiuni pentru a susține o versiune spaniolă a referendumului din Marea Britanie pentru Brexit.

Președintele partidului Vox, Santiago Abascal, a criticat frecvent faptul că Spania trebuie să „facă față ingerințelor UE” în chestiunile interne ale țării, estimând că partidul său nu trebuie să mai accepte „tot felul de umilințe” de la Bruxelles.

„Spania nu trebuie să respecte judecata celor care atacă suveranitatea noastră și securitatea noastră”, a lansat Abascal.

Vox este la ora actuală al treilea partid ca împortanță în Spania dar a cunoscut o puternică susținere în ultimul an. Vox militează pentru ca puterile suverane ale Bruxelles-ului să le revină guvernelor naționale.

Deocamdată, Vox nu a susținut oficial un Spaxit, un Brexit spaniol, dar presiunea populară îi cere să o facă.

Spaniolii de rând par să agreeze o ieșire de sub Big Brother-ul UE iar hashtagul #Spaxit a devenit chiar o tendință pe Twitter.

Polonia, sătulă de corectitudine politică

Dar Spania nu este singura țară din UE care pare că s-a săturat de mâna intruzivă a Bruxelles-ului.

Săptămâna trecută, judecătorii UE au lăsat să se înțeleagă că Polonia ar putea părăsi blocul comunitar dacă va adopta recentele propuneri de reformă judiciară. În cadrul acestei reforme, se numără o propunere prin care judecătorii ar putea fi revocați dacă pun sub semnul întrebării reformele guvernamentale.

Polonia, care a avut probleme cu justiția europeană din cauza acestor reforme, susține, prin vocea partidului Lege și Justiție, aflat la putere, că reformele sistemului judiciar sunt necesare pentru lupta împotriva corpției și remanierea sistemului judiciar. Care ar fi influențate de perioada comunistă a țării.

Consiliul național al magistraturii din Polonia a fost deja suspendat din rețeaua europeană a consiliilor magistraturilor.
Analiști de la The New Americani apreciază că, pe fondul reticențelor Poloniei de a deveni o țară „corectă politic” în multe privințe, dar și pentru înclinări către trecutul comunist, UE ar putea fi în măsură „să ceară Poloniei să părăsească blocul comunitar înainte ca cetățenii polonezi să ceară o separare de UE”.

Spania, Polonia și toate națiunile Uniunii Europene au propriile culturi specifice, care sunt importane pentru aceste națiuni.
Insistența UE pentru corectitudinea politică, tendințele sale culturale de stânga și apetitul pentru imigrația în masă încept să-și arate efectele asupra europenilor de rând.

De altfel, euroscepticismul, mișcare politică europeană care pledează pentru dezagregarea UE, este în creștere în numeroase țări ale blocului european.

Faptul de a fi martor la tentativa actuală a Marii Britanii de a se retrage din UE a inspirat mișcări din toată Europa să facă la fel.
Spania, Polonia și alte țări europene actuale vor urmări îndeaproape experiența britanică de ieșire din Uniune.

Reușita sau eșecul Marii Britanii de a-și reveni fără monitorizarea Big Brother-ului UE va fi probabil o cheie pentru ca Uniunea Europeană să rămână viabilă în viitor.

Te-ar putea interesa și: