În cursul nopții, premierul Giuseppe Conte a semnat noul decret ministerial care va intra în vigoare începând de mâine, luni, 26 octombrie şi va dura cel puțin până pe 24 noiembrie, şi care prevede o serie de măsuri ceva mai restrictive, menite să limiteze noul val de infectări din Italia. Decretul final conține modificări minime, care par să răspundă, totuși, solicitărilor făcute ieri de regiuni.

Astfel, timp de o lună, italienii vor trebui să uite de cinele la restaurant, cu excepţia prânzului de duminică.

Aşa cum prevedea şi decretul precedent, barurile şi restaurantele nu vor mai lucra după ora 18,00, însă vor putea fi deschise duminica și de sărbători, spre deosebire de versiunea anterioară a Dpcm.

Care sunt noile măsuri impuse de autorități

Primul ministru Giuseppe Conte a prezentat noile măsuri care vor intra în vigoare de luni în timpul unei conferințe de presă, care a avut loc duminică, începând cu ora 13.30.

Astfel, noul decret prevede că centrele comerciale vor rămâne deschise la sfârșit de săptămână, iar în cazul liceelor, învăţământul va funcţiona la distanţă în procent de cel puțin 75%: regiunile având permisiunea să extindă măsura la 100%, așa cum au solicitat insistent. Încă mai pot fi organizate concursuri publice și private, iar noua versiune a decretului nu prevede închiderea frontierelor regionale.

Potrivit noului decret, în timpul săptămânii cafenelele, pub-urile, gelateriile, patiseriile vor rămâne deschise între orele 05:00 – 18:00.

Consumaţia la masă este permisă pentru maximum 4 persoane pentru fiecare masă, cu excepția cazului în care persoanele sunt cu toții coabitanți, iar după ora 18, consumul de alimente și băuturi în locuri publice și deschise publicului este interzis.

Serviciile de catering în hoteluri și în alt tip de unităţi de cazare este permis fără limite de timp pentru clienții structurii, cei care sunt cazați acolo şi continuă să funcţioneze serviciul de catering cu livrare la domiciliu, în conformitate cu normele igienico-sanitare, atât pentru ambalare, cât și pentru transport, potrivit Radio România Actualități