Evenimentul Zilei > International > Încă un stat membru UE vrea să legalizeze eutanasia. Biserica Catolică se revoltă
Încă un stat membru UE vrea să legalizeze eutanasia. Biserica Catolică se revoltă

Încă un stat membru UE vrea să legalizeze eutanasia. Biserica Catolică se revoltă

Parlamentul Portugaliei examinează mai multe proiecte de lege în favoarea dezincriminării eutanasiei.

Respinsă în urmă cu doi ani, eutanasia are în prezent şanse mari de a fi adoptată, în pofida opoziţiei Bisericii Catolice şi a medicilor.

Cinci propuneri de lege autorizând „decesul asistat medical”, dintre care una depusă de Partidul Socialist, aflat la guvernare, vor fi dezbătute, joi, iar ulterior supuse votului în primă lectură. Mai multe organizaţii care se opun eutanasiei au făcut apel la manifestaţii în faţa Parlamentului.

În mai 2018, legislativul lusitan a respins, la o diferenţă de numai cinci voturi, mai multe texte care susţin eutanasia. De atunci, socialiştii şi-au consolidat poziţia în Parlament în urma alegerilor din octombrie 2019 şi balanţa ar urma să se încline în favoarea eutanasiei.

„Cred că toate propunerile vor fi adoptate, întrucât acum dispunem de o majoritate parlamentară favorabilă dezincriminării eutanasiei”, a declarat Bruno Maia, medic neurolog şi lider al unei mişcări favorabile „dreptului de a muri demn”.

Rezultatul votului nu poate fi însă prezis cu exactitate, întrucât deputaţii socialişti şi cei ai principalului partid din Opoziţie nu au primit niciun consemn de vot. Atât premierul Antonio Costa, cât şi liderul opoziţiei Rui Rio susţin proiectul de legalizare a eutanasiei.

În schimb, Biserica Catolică, majoritară în Portugalia, organizaţiile reprezentative ale personalului medical şi Consiliul naţional de etică pentru ştiinţele vieţii, organism consultativ independent legat de Parlament, se opun textelor care vor fi examinate joi.

În afară de propunerea socialiştilor, care determină „condiţiile speciale pentru practica eutanasiei non-punitive”, au mai elaborat propuneri legislative favorabile eutanasiei Blocul de Stânga (extrema stângă), formaţiunea PAN, Verzii şi un deputat liberal portughez.

Partidul Comunist, partidul minoritar de dreapta CDS-PP şi singurul deputat de extremă dreapta au anunţat deja că vor vota contra tuturor acestor texte legislative.