Evenimentul Zilei > International > Încă o manevră eșuată a ungurilor! Deputatul a pus tunurile pe Iohannis. Document exploziv
Încă o manevră eșuată a ungurilor! Deputatul a pus tunurile pe Iohannis. Document exploziv

Încă o manevră eșuată a ungurilor! Deputatul a pus tunurile pe Iohannis. Document exploziv

Un parlamentar din Ungaria a pus tunurile pe Klaus Iohannis. Parlamentarul independent János Bencsik a transmis o scrisoare către juriul care care acordă prestigiosul Premiu Charlemagne să retragă distincția acordată președintelui Klaus Iohannis

Deputatul Maghiar susține că președintele Klaus Iohannis are o atitudine anti-maghiară. Juriul care acordă Premiul Charlemagne a respins cererea deputalului din Ungaria, confirmând că președintele Klaus Iohannis va primi distincția.

Cererea politicianului din Ungaria a fost redactată în luna mai. În document, acesta meționează că președintele României îi umilește pe ungurii din Transilvania,  scrie G4media.

Documentul a fost transmis în contextul în care președintele Iohannis l-a acuzat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, că a făcut jocul UDMR prin aprobarea tacită în Camera Deputaților a proiectului de autonomie pentru Ținutul Secuiesc.

Klaus Iohannis va primi premiul Charlemagne, decernat în fiecare an personalităţilor care se remarcă în promovarea valorilor europene.

Șeful comitetului care acordă premiul Charlemagne, Jurgen Linden, a afirmat într-o conferinţă de presă că această distincţie este menită să-l încurajeze pe Iohannis să continue în demersul său de a conduce România pe calea europeană.

În argumentarea deciziei de a-l premia pe Klaus Iohannis, se menţionează că președintele României „a reuşit să se impună într-o țară cu dictatură brutală”,  care „a trecut prin dezamăgiri în relaţia cu Occidentul”. Dar, între timp, România a devenit, graţie eforturilor lui Iohannis, „cea mai europeană din Europa de sud-est”.

Klaus Iohannis este văzut drept „un mare luptător pentru justiţie, pentru protejarea minorităţilor şi diversitate culturală, precum şi un important mediator şi constructor de punţi între societăţile europene din Est şi din Vest”, a mai afirmat Jurgen Linden.

Premiul Charlemagne (Karlspreis) este acordat anual din 1950 încoace de către municipalitatea din Aachen unor personalităţi care contribuie la unitatea europeană sau la cooperarea între ţările europene. De-a lungul istoriei, au mai primit această distincţie Papa Francisc, Winston Churchill, Helmut Kohl, Angela Merkel, François Mitterrand sau regina Beatrix a Olandei. În 2018, ea a revenit preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, iar anul trecut a fost gratulat cu acest premiu secretarul general al ONU, António Guterres.