Procesul se desfășoară în contextul în care procurorii DNA au cerut Camerei Deputaților un nou aviz pentru cercetarea și arestarea acesteia în dosarul „Gala Bute”. Udrea este acuzată de trei fapte de luare de mită.  

Anchetatorii susțin că, în perioada 2010-2012, fostul său consilier, Ștefan Lungu, a primit 700.000 de lei de la patronul mai multor firme. Banii reprezentau 10% din valoarea contractelor publice semnate de Ministerul Dezvoltării cu societățile câștigătoare. La cererea ministrului, o parte din acești bani au fost folosiți pentru plata unor monitorizări online ale PDL și plata unor servicii de publicitate.

În urmă cu patru ani, un alt afacerist ar fi plătit 300.000 de lei către același Lungu. DNA susține că o parte din bani au ajuns la Udrea prin intermediul prietenei sale, Ana Maria Topoliceanu.

A treia acuzație privește primirea, prin intermediul secretarului general al Ministerului, Gheorghe Nastasia, a 900.000 de euro de la Adrian Gardean, care a dezvoltat mare parte a proiectelor „Schi pentru România”.

Ieri, Elena Udrea a fost adusă la DNA pentru a i se prezenta noile acuzații.