Evenimentul Zilei > Economie > În sfârșit, o veste bună. Factura la electricitate s-ar putea ieftini, începând cu 1 iulie
VIDEO

În sfârșit, o veste bună. Factura la electricitate s-ar putea ieftini, începând cu 1 iulie

Facturile populației la electricitate s-ar putea ieftini începând de la 1 iulie, dat fiind că Guvernul intenționează să liberalizeze în avans piața de energie electrică. Secretarul de stat în MinisteruL Economiei, Nicolae Havrileț, a anunțat că Guvernul studiază posibilitatea introducerii acestei măsuri mai devreme de 1 ianuarie 2021, când era programată.

Guvernul intenționeză să liberalizeze piața de energie electrică de la 1 iulie, în simultan cu piața gazelor. Secretarul de stat Niculae Havrileț a declarat că pe ambele piețe prețurile sunt în scădere, iar acest lucru s-ar putea reflecta și în factura consumatorului final.

„Am dori ca de la 1 iulie să liberalizăm și piața de energie electrică, și să avem prețuri mai mici la consumatorii finali. Avem în discuție această posibilitate, pentru că ANRE nu mai poate stabili prețuri administrate pentru producători (…). Pe ambele piețe, și cea de energie electrică și cea de gaze, piețele din amonte, cele angro, au un nivel scăzut al prețurilor, iar acesta presează pe consumatorul final, în sensul descreșterii, de ce să nu lăsăm să se întâmple?”, a afirmat Niculae Havrileț în cadrul unui webinar organizat de EM 360 și România Durabilă.

În prezent, prețul energiei electrice pentru populație este impus de stat, în vreme furnizorii sunt obligați să cumpere energie la valorile stabilite de ANRE, de la Hidroelectrica (102 lei/MWh) și Nuclearelectrica (188 de lei/MWh).

Conform calendarului de liberalizare, începând cu 1 iulie, până la finalul anului, furnizorii vor primi o cantiate mai mică la prețul reglementat, urmând să completeze necesarul din achizițiile făcute pe piața liberă. Începând cu 1 ianuarie 2021 toată energia destinată consumului cetățenilor va fi achiziționată doar de pe piața liberă.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: