Evenimentul Zilei > International > În sfârșit! Maia Sandu îl trimite acasă pe Igor Dodon
În sfârșit! Maia Sandu îl trimite acasă pe Igor Dodon

În sfârșit! Maia Sandu îl trimite acasă pe Igor Dodon

Preşedintele ales al Republicii Moldova a preluat oficial, joi, mandatul prezidenţial în timpul unei ceremonii de învestitură care a avut loc la Palatul Republicii, în cadrul unei şedinţe solemne comune a Parlamentului şi Curţii Constituţionale.

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”, a declarat Maia Sandu.

În discursul său de învestitură, Maia Sandu, în vârstă de 48 de ani, a avut un mesaj dur la adresa deputaţilor Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi Platformei „Pentru Moldova”, criticând legile controversate votate de această majoritate parlamentară informală, informează Radio Chişinău, Deschide.md şi IPN.md.

Hoții să stea la închisoare

„În plină criză, suntem supuşi din nou unui atac violent din partea corupţilor. Ce fel de deputaţi sunt cei care, în loc să aloce mai multe resurse pentru oameni, taie orice şansă a ţării de a obţine ajutoare externe pe timp de criză majoră?”, a declarat noul preşedinte al Republicii Moldova.

Totodată, Maia Sandu s-a pronunţat din nou pentru alegeri parlamentare anticipate, subliniind că în parlament nu sunt 51 de deputaţi care să susţină un „guvern al poporului”. O să construim un stat în care hoţii stau la închisoare, nu la conducerea ţării”, a declarat Maia Sandu în discursul său, scrie Agerpres.

Integrare europeană și ieșire din izolare

Noul preşedinte  şi-a reiterat susţinerea pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi scoaterea acesteia din izolare internaţională.

„Voi fi preşedintele integrării europene şi voi scoate ţara din izolare internaţională. Mă voi asigura că interesele noastre sunt înţelese şi respectate. Voi promova o politică externă care să ajute politica internă, să construiască punţi, nu să ridice ziduri”, a afirmat Maia Sandu în discursul de învestire.

„Vreau să devenim o ţară în care oamenii vor să trăiască. Aici e marea mea încercare ca preşedinte. Priorităţile momentului sunt pandemia şi criza economică”, a mai declarat noul preşedinte.

Maia Sandu a avut și scurte mesaje în limbi vorbite pe teritoriul Republicii Moldova – rusă, ucraineană, găgăuză și bulgară, fiind aplaudată de cei prezenți la ședința solemnă a Parlamentului și Curții Constituționale.

La şedinţa de învestire, care a fost deschisă de preşedinta Legislativului, Zinaida Greceanîi, au participat mai mulţi actuali şi foşti oficiali din Republica Moldova. Înainte de începerea şedinţei, în drumul lor spre Palatul Republicii, aceştia au fost huiduiţi de mulţimea adunată să o ovaţioneze pe Maia Sandu.

După ceremonia de învestire, Maia Sandu a pornit pe jos spre monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt pentru a depune flori, iar pe drum a fost aclamată de oamenii adunaţi de-a lungul străzilor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE