În Republica Moldova, a plouat cu amenzi în acest domeniu. Este record în 2023

În Republica Moldova, a plouat cu amenzi în acest domeniu. Este record în 2023 RCA. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Numărul amenzilor date în Republica Moldova a crescut anul trecut cu aproximativ șase procente. Au fost consemnate și sancționate aproape 731.000 de încălcări, cu peste 45.000 mai multe comparativ cu anul 2022.

După cum arată datele Biroului Național de Statistică (BNS), cele mai multe contravenții pentru care au fost aplicate sancțiuni sunt din domeniul circulației rutiere, adică, o pondere de aproape 72 de procente. Iar fiecare al zecelea caz a fost încălcarea ordinii publice.

În ce domeniu din Republica Moldova s-au dat cele mai multe amenzi în 2023

De asemenea, printre cele mai multe contravenții se numără și cele care afectează activitatea de întreprinzător. Datele mai arată că din totalul încălcărilor constatate, au fost aplicate sancțiuni în aproape 483 de cazuri.

Astfel, au fost aplicate peste 460.000 de amenzi și s-au dat și peste 22.000 de avertismente. Munca neremunerată în folosul comunității a fost aplicată în 224 de cazuri. Anul trecut, au fost aplicate amenzi în sumă de aproape 557 de mii de lei sau cu peste 32.000 de lei mai mult decât în 2022. Pe de altă parte, dintre acestea, au fost achitate doar peste 226.000 de lei, după cum notează moldova1.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Altfel, Agenția de Mediu din Republica Moldova a transmis un mesaj, către cetățeni, pe care i-a sfătuit să renunţe la obiceiul de a arde anvelope în noaptea de Paște. Această practică este întâlnită și are la bază ideea că alungă spiritele rele.

,,În procesul arderii anvelopelor, în atmosferă sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen și hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcție de caracteristica și direcția vântului, aceste substanțe pot fi dispersate la distanțe mai mari de 160 de km”, au transmis oficialii Agenției de Mediu.

Obiceiul de Paște, care poate să aducă mari amenzi

Instituţia amintește că arderea anvelopelor este interzisă în Basarabia, iar persoanele care vor fi surprinse că încalcă legea riscă amenzi usturătoare.

Mai exact, Codul Contravențional prevede amenzi de la 1.200 până la 1.800 de lei pentru poluarea aerului atmosferic de către persoanele fizice.