UE a extins sancțiunile contra oamenilor Kremlinului din Moldova

UE a extins sancțiunile contra oamenilor Kremlinului din MoldovaUniunea Europeană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană a extins sancțiunile împotriva persoanelor implicate în destabilizarea Republicii Moldova, printre care oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, Victor Petrov - viceguvernatorul Găgăuziei Evgenia Guțul, deputatul Marina Tauber, omul de afaceri rus Igor Ceaika.

Sancțiunile, în vigoare până în 2025

Sancțiunile vor fi în vigoare până la 29 aprilie 2025. Uniunea Europeană va îngheța bunurile persoanelor fizice și juridice supuse unor măsuri restrictive și va interzice și intrarea pe teritoriul său.

Lista completă  a 10 persoane și o organizație implicate în destabilizarea Republicii Moldova împotriva cărora UE a impus sancțiuni:

Ilan Șor

Politician și om de afaceri moldovean, condamnat la 15 ani de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani. UE a notat și implicarea sa în finanțarea ilegală a partidelor din Republica Moldova și incitarea la tulburări. Șor a fugit din Republica Moldova și acum se află la Moscova.

Ilan Șor

Sursa foto: Captură video

Gheorghe Cavaliuc

Fost adjunct al șefului Inspectoratului General al Poliției din Moldova, cunoscut pentru organizarea de proteste cu Șor pe 20 octombrie 2022. Și-a folosit relațiile în poliție pentru a recruta foști ofițeri de poliție care să fie provocatori printre protestatari.

Marina Tauber

Deputatul al partidului Șor, declarat neconstituțional, acum un susținător al lui Ilan Șor. Este implicată în două dosare penale legate de finanțarea ilegală a părților dintr-un grup infracțional și falsificarea unui raport privind gestiunea financiară a partidului Șor.

Igor Chaika

Om de afaceri rus, fiul fostului procuror general al Federației Ruse Yuri Chaika. Este implicat într-o investigație de corupție privind participarea la licitații ilegale și frauduloase. Apare pe listele de sancțiuni ca legătură, inclusiv pentru finanțare, între FSB și opoziția pro-rusă din Moldova. Are și legături cu Igor Dodon, prin fratele său Alexandru.

Victor Petrov

Adjunctul bașcanei Găgăuziei Evgenia Guțul.

Vladimir Plahotniuc

Om de afaceri și politician implicat în numeroase dosare penale în Republica Moldova și Rusia. Este unul dintre organizatorii „Furtului miliardului”.

foto: commons.wikimedia.org

Chirill Guzun

Organizator al asociației veteranilor din structurile de securitate „Scutul Poporului”, asociat cu Cavaliuc.

Dmitri Miliutin

Adjunct al șefului departamentului de informații operaționale al FSB, responsabil cu operațiunile secrete ale Federației Ruse în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, din 2016.

Arina Corșikova

Susținătoare a lui Ilan Șor, candidată la funcția de primar al municipiului Bălți în 2023.

Dumitru Chitoroaga

Administrator al posturilor TV6 si Orhei TV.

Asociația „Scutul Poporului”

Se presupune că a încercat în mod repetat să submineze conducerea democratică a Republicii Moldova, inclusiv prin provocări la proteste.

Lista cu sancțiunile, extinsă în februarie

„În deciziile sale din 21-22 martie 2024, Consiliul European și-a reafirmat angajamentul de a oferi tot sprijinul necesar Republicii Moldova pentru a face față provocărilor cu care se confruntă ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei și de a consolida rezistența și securitatea țării în fața de activități destabilizatoare ale Rusiei și ale reprezentanților săi”, se arată în declarația UE.

Sancțiunile UE au fost introduse în mai 2023 împotriva celor responsabili pentru „sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența sa, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării”.

În februarie 2024, lista s-a extins pentru a include liderul adjunct al Găgăuziei, Victor Petrov.