Evenimentul Zilei > Politica > În Parlament plouă cu pomeni electorale
În Parlament plouă cu pomeni electorale

În Parlament plouă cu pomeni electorale

Parlamentarii au revenit, ieri, din vacanţă, având pe ordinea de zi o listă lungă de „pomeni electorale” precum măriri de salarii, pensii speciale şi sporuri suplimentare.

Unul dintre proiecte prevede acordarea anual, la cerere, a celei de-a 13-a pensii pentru persoanele cu un venit sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi care nu realizează alte venituri, potrivit Mediafax. Creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu, scăderea vârstei de pensionare pentru unele categorii sau creşterea pensiilor pentru foştii membri cooperatori din agricultură sunt alte proiecte aflate la vot în Parlament. O altă propunere legislativă este ca persoanele cu funcţii bugetare în sănătate să primească pentru condiţii deosebit de periculoase un spor de 45-48% din salariul de bază, iar pentru asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar sporul să fie de 60-100% din salariul de bază. De asemenea, persoanele cu funcţii bugetare în apărare, ordine publică şi siguranţă naţională beneficiază de prime calculate la solda în funcţie de salariul de bază.

Persoanele care au locuri de muncă sau operaţiuni deosebit de periculoase primesc un spor de 37-50%, cele cu locuri de muncă în condiţi foarte periculoase – 16-30%, iar cele cu locuri de muncă în condiţii periculoase – până la 16%, spune alt proiect. Parlamentarii mai trebuie să decidă dacă personalul de specialitate din cadrul AEP va avea o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării.

Pe de altă parte, pe rolul Parlamentului se mai află eliminarea pensiilor speciale ale aleşilor locali, modificarea legii astfel încât dacă un ales local este condamnat cu suspendare el să îi piardă în mod automat mandatul şi schimbarea definiţia abuzului în serviciu din Codul Penal.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.