Anunțul a fost făcut Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook. Avizul a fost emis de Agenția pentru Protecția Mediului București. Asociația va merge în instanță si pentru anularea documentului, informează Hotnews.

Acțiunea în justiție a fost inițiată de cinci ONG-uri: Asociația Salvați Bucureștiul, Fundația Eco-Civica, Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi, Asociatia Cartierul Rezidential Drumul Stegarului – Odăi și Asociația Protecția Lacului Băneasa.

„Fără avizul de mediu, Gabriela Firea și Daniel Tudorache nu mai pot înainta cu PUZ-ul care ar fi desfigurat sectorul 1. Este procesul cu nr. 169 câștigat de Asociația Salvați Bucureștiul pe litigii de mediu, construcții și protejarea patrimoniului”, a postat Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

În Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 1, aflat în procedură de avizare și afișat pe site-ul Primăriei Capitalei, baza sportivă Pro Rapid este transformată din zonă verde în „pol de dezvoltare urbană”, în care se pot construi centre de afaceri, servicii publice, spații publice, spații comerciale și centre culturale. Parcul Herăstrău, monument istoric, își pierdea statutul special și deevenea un parc obișnuit, iar pe terenurile proprietate din parc se puteau construi locuințe pe 50% din suprafață.

Contactat de HotNews.ro, primarul Daniel Tudorache a declarat că la baza sportivă Pro Rapid este o greșeală și va rămâne spațiu verde. Primarul a mai spus că planșele de pe site-ul Primăriei Capitalei sunt mai vechi și că acestea au fost deja modificate, în sensul că atât baza sportivă cât și Parcul Herăstrău rămân spații verzi protejate.

Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 1 a fost elaborat de firma Vego Concept Engineering și reprezintă o „sponsorizare” a biroului de arhitectură către Primăria Sectorului 1, potrivit Hotnews. Acesta a stârnit numeroase controverse deoarece planul stabilește ce se construiește pe fiecare teren din sector, este o răspundere uriașă și trebuie apărat în primul rând interesul public. În spațiul public a apărut întrebarea dacă nu cumva în spatele acestei bune intenții nu se ascund de fapt interesele unor dezvoltatori imobiliari.