Rusia a câștigat etapa de Fed Cup de la Cluj și a învins, sâmbătă seara, echipa României, în meciul decisiv de la dublu. Scorul final al întâlniri din Fed Cup dintre România și Rusia a fost de 2-3.
În meciul decisiv, cel de dublu, echipa Rusiei compusă din Anna Blinkova și Anna Kalinskaya a trecut de ”dublul” României Jaqueline Cristian/Gabriela Ruse, cu 6-3, 6-2. În fața acestei victorii, echipa Rusiei s-a calificat la turneul final al Fed Cup de la Budapesta.

Sâmbătă după amiaza Jaqueline Cristian a reușit să tranșeze meciul cu Veronika Kudermetova în doar seturi, 7-5, 6-3. Deși a pierdut primul game pe propriul serviciu, sportiva noastră a revenit excelent și a reușit să își adjudece primul set, scor 7-5. Jaqueline Cristian a reușit să aducă un punct echipei României. Scorul este de 2-2, iar soarta etapei din Fed Cup va fi tranșată în meciul de dublu, dintre echipele Irina Bara/Raluca Olaru și Anna Blinkova/Anna Kalinskaya.

Primul punct a fost luat de România, în cursul zilei de vineri, când Ana Bogdan, numărul 90 WTA, a învins-o pe Veronika Kudermetova, locul 38 WTA, în cadrul meciului dintre România şi Rusia, care se desfăşoară în aceste zile la Cluj-Napoca. La final, tabela a arătat 6-3, 6-7, 6-1, pentru româncă.

Al doilea meci, a fost jucat tot vineri, când Gabriela Ruse a fost învinsă fără drept de apel de Ekaterina Alexandrova, numărul 28 mondial, cu scorul de 6-1, 6-4, meciul fiind practic unul de antrenament, fiind dominat clar de rusoaică, care a reușit să termine partida într-o oră și patru minute, cu scorul de 6-4,6-1.

Etapa de la Cluj este foarte importantă, deoarece cine ba câștiga va merge mai departe la turneul final de la Budapesta, care va avea loc în perioada 14-19 aprilie, și la care vor participa 12 echipe.

România nu a întâlnit niciodată Rusia în Fed Cup, dar a avut două confruntări cu URSS, ambele pierdute, în 1978 (0-3), la Melbourne, în sferturile Grupei Mondiale, şi în 1986 (0-3), la Praga, în turul al doilea al Grupei Mondiale.