Evenimentul Zilei > Actualitate > În ciuda sancțiunilor, Google a continuat să transfere datele utilizatorilor către o companie rusească
În ciuda sancțiunilor, Google a continuat să transfere datele utilizatorilor către o companie rusească

În ciuda sancțiunilor, Google a continuat să transfere datele utilizatorilor către o companie rusească

Google a permis unei companii de publicitate ruse sancționate să colecteze date despre utilizatori timp de luni de zile. Este posibil ca gigantul internetului să fi furnizat companiei RuTarget, deținut de Sberbank, ID-uri unice de telefon mobil, adrese IP, informații despre locație și detalii despre interesele utilizatorilor și activitatea online.

Google a permis companiei rusești RuTarget, care ajută agențiile să cumpere reclame digitale, să acceseze și să stocheze date personale despre persoanele care navighează pe site-uri web și aplicații în Ucraina și în alte părți ale lumii, potrivit cercetării companiei de analiză a reclamelor digitale Adalytics.

Adalytics a identificat aproape 700 de exemple în care arată că RuTarget a primit date despre utilizatori de la Google, după ce compania a fost adăugată pe o listă de entități sancționate a Trezoreriei SUA pe 24 februarie. Partajarea datelor între Google și RuTarget a încetat patru luni mai târziu, pe 23 iunie, ziua în care ProPublica a contactat Google pentru a cere date despre activitate.

Potrivit anchetatorilor, Google a continuat să transfere date către RuTarget

Datele transmise ar putea include identificatori unici de telefon mobil, adrese IP, informații despre locație, informații despre interese și activitate online. Potrivit experților, aceste informații pot fi folosite de armata rusă și agențiile de informații pentru a urmări oameni sau a viza obiecte de interes. ProPublica notează că Google a fost avertizat de mai multe ori cu privire la pericolele partajării unor astfel de informații.

Purtătorul de cuvânt al Google, Michael Aciman, a declarat că compania a blocat accesul RuTarget încă din martie și de atunci compania rusă nu a cumpărat nimic direct de la corporația americană. Cu toate acestea, el a recunoscut că RuTarget a continuat să primească informații despre utilizatori și cumpărături de la Google până când ProPublica și Adalytics au raportat acest lucru.

Google a asigurat că a luat măsurile necesare pentru a bloca companiile rusești

Primele restricții împotriva Sberbank au fost introduse la scurt timp după începutul războiului – apoi conturile sale de corespondent în valută au fost blocate.

De asemenea, sancțiunile de blocare împotriva Sberbank și a filialelor sale au fost introduse de Statele Unite și Marea Britanie la începutul lunii aprilie. Aceste restricții prevedeau „înghețarea” activelor băncii pe teritoriul acestor țări, precum și interdicția cetățenilor acestora de a efectua orice tranzacții cu Sberbank și structurile controlate de aceasta. Restricția a intrat pe deplin în vigoare la jumătatea lunii aprilie.

Mai mult, la începutul lunii iunie, Uniunea Europeană a deconectat Sberbank de la sistemul SWIFT, informează propublica.com.